Премиерът Борисов: Машиностроенето прави от 25 до 30% от БВП на страната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на разширението към автомобилния завод „Костал” край Пазарджик.

"Аз ще започна с благодарност към работниците, защото дълги години се говореше за ниска квалификация, за липса на обучение. Фактът е, че не само заводите не си отиват, фактът е, че все нови и нови откриваме. Преди няколко дни в Кърджали - 5-ти поред, в Русе -3-ти, в Шумен-4-ти, заводите се разрастват. Заводите стават най-големите не само на Блаканите, но и за Европа", коментира премиерът.

"Така че благодаря на работниците, защото с техния труд много неща се направиха за Пазарджик. В момента машиностроенето прави от 25 до 30% от вътрешния брутен продукт", каза Борисов. "Всичко това се качва на влакове, тирове и затова трафиците в градовете стават убийствени. Затова и Дончев, и  Горанов са с мен, защото паралелно с това, което се случва в индустрията, ние трябва да им подготвим инфраструктурата, за да не се "задъха", а след това и "колабира" транспортният им план на тези градове", каза премиерът Бойко Борисов.

"Когато цифрите говорят и фактите, по-добре да замълчат. Факт е, че има много нови работни места и инвестиции", заяви  той.

"Благодарение на това, че работите добре идват и други производители", каза още премиерът по време на обиколката си в завода.

"Само като погледнете заводите - те не се нуждаят от коментар. Помните ли какви ливади бяха тука", каза Борисов. "Индустриализация, факт", коментира той.

В рамките на двете години в завода са назначени над 4000 души. Най-ниската заплата в завода е 1100 лв. "Това е важното - роботи, високотехнологична техника, заплати, качествена продукция, 8-9 млн. кормила. Важното е, че хората го виждат", каза още премиерът.

Министър-председателят обходи завода и се запозна с работата на специалистите в него.

Премиерът Борисов направи и инспекция на инфраструктурни проекти в Пазарджик и подчерта важността на обходните пътища за индустрията. По време на обиколката премиерът беше на живо във фейсбук, а на видеото се видя, че сам шофира колата.

От АПИ предвиждат цялостен ремонт на път II-37 Панагюрище - Пазарджик - Пещера - Батак, който не е основно ремонтиран от изграждането си, както и проект за изцяло ново трасе на околовръстния път на Пазарджик, което да изведе напълно тежкият трафик от урбанизираните територии.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България