Премиерът Борисов: Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв

В началото на декември ще открием „Струма“ от Сандански до Кресна, обяви министър-председателят

Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг след среща с премиера на Македония Зоран Заев.

„Длъжен съм да опровергая една фалшива новина – бившият премиер Груевски нито е искал издаване на паспорт, нито му е издаван такъв. Tова е 100% фалшива новина“, обясни Борисов.

В началото на декември ще направим откриването на автомагистрала „Струма“, която ще е готова в частта Сандански – Кресна, каза министър-председателят.

„По инфраструктурата сме говорили и преди, движат се нещата. Благодаря, че днес дойдохте с останалите колеги, защото това е важно за бъдещето на цяла Европа, тъй като цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за повдигането на дигиталната инфраструктура в региона и въобще за даване възможност на стартиращите предприятия навсякъде да вдигнат и БВП. Това е една много модерна и голяма възможност за изява на нашите талантливи ИТ специалисти в региона“, каза още Борисов.

Той посочи, че в началото на декември двустранното междуправителствено заседание ще бъде съчетано и с откриването на АМ „Струма“, която по думите му ще е готова в частта Сандански – Кресна. „Говорихме и с нашия шеф на митниците. Вече на сайта има обществените поръчки и избора за изпълнители, за да може да разширим граничните пунктове и да дадем възможност за по-бързо преминаване“, коментира още българският премиер.

Борисов изрази надежда, че съседите на България да станат партньори и в НАТО и ЕС. „Защото това е добре и за Македония, добре е и за нас. Надявам се и проблемът между Гърция и Македония за името да бъде решен, за да може всички държави в региона да направим свързаност във всяка една сфера – архитектура, култура, образование, пътна инфраструктура. И да дадем възможност на нашите народи да правят бизнес, да пътуват, да ходят на туризъм и да се опознават все по-добре“, обясни той.

„На паметника на полковник Каварналиев и на постамента, който е направен, още днес ще бъдат издадени чертежите. За да може тъй като самият паметник е в България, след това да го поставим и да почетем това, което е направил. Това е важно, за да може всички наши опоненти, които твърдят едва ли не сме се отказали от историята, да видят, че е точно обратното - двете държави имат толкова много история и имаме да се хвалим с нея много“, каза още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България