Борисов: Държавите от Арабската лига са важен партньор

Снимки: Цветан Томчев

Договаряме енергийни проекти с крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд

На срещата на върха в Египет присъства целият Европейски съвет

„Държавите членки на Арабската лига са важен партньор. Работих много за тази среща. Европейският съвет е тук сега, защото независимо от противоположните мнения и отношения в този край на света, държавите тук са много важен партньор.” Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на първата среща на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на арабските държави (ЛАД). Тя се провежда в конгресния център на египетския град Шарм Ел-Шейх. Форумът започна при засилени мерки за сигурност.

Пред българските медии Борисов подчерта, че е успял да изградя добри отношения с лидерите на държави противници като Турция и Египет, като Косово и Сърбия, като Иран и Израел, като САЩ и Русия. „Нашата прагматична политика е такава, че да има максимален баланс за интереса ни”, подчерта премиерът.

Той съобщи, че кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд му изпратил писмо за бъдещи инвестиции, по техния посланик, който по време на форума в Египет кацал в София. Борисов каза, че ще разговаря лично с краля на Саудитска Арабия за общи проекти. От думите му стана ясно, че са в областта на енергетиката и по-точно в изграждането на инфраструктура за доставка на природен газ. Той уточни, че в последните два дни в София били представители на Саудитска Арабия, които представили бизнес-интересите си в различни сфери.

Първата пленарна сесия е посветена на разширяването на европейско-арабското партньорство и посрещането на глобалните и регионални предизвикателства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика