Премиерът Борисов: Папа Франциск ме поздрави за това, което направихме за Западните Балкани

Папа Франциск поощри това, което правим с мостовете и магистралите. Поздрави ме за европредседателството ни и това което направихме за Западните Балкани, за договора за добросъседство със Северна Македония, където ще отиде след България.

Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с папа Франциск на летище София.

Аз харесвам много папата и в разговорите си с него научавам много, каза още Борисов. По думите му срещата е преминала добре.

Нали знаете каква е разликата между протокола и терористите - че с протокола не се преговаря, пошегува се премиерът след кратката среща, посочвайки, че не трябва програмата на папата да се забавя за следващата му среща. Тя е с президента Румен Радев.

„Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо.“ Това каза Негово Светейшество папа Франциск в началото на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, който го посрещна с церемония на летище „София“, съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на срещата Негово Светейшество папа Франциск поздрави българския премиер за активната работата на България по време на ротационното ни председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно за ролята на страната ни в процеса на европриобщаването на страните от Западните Балкани.

„Изключително символно е, че след три дни в България, ще отиде в Северна Македония - за Договора за добросъседство, за това, че винаги мирът го поставяме на първо място, както и разбирателството“, каза още премиерът Бойко Борисов. Той благодари на Светия Отец за възможността всяка година българска делегация, заедно с представители на Светия синод, да посещават Ватикана. „Светите братя Кирил и Методий ги почитаме много, защото с писмеността са направили много за мира и за образоването на много народи в региона, затова единият подарък беше икона на двамата братя“, поясни още министър-председателят.

„Благодаря Ви много за Вашето гостоприемство. Също много сърдечно Ви благодаря за Вашата работа за мира“, подчерта Светия Отец пред българския премиер в края на срещата им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България