Премиерът Борисов посрещна Ципрас в Кирково, качи го в автомобила си (НА ЖИВО)

Кадър от Фейсбук/ Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кирково, където ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Българският премиер запозна гръцкия министър-председател с региона и подчерта, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз, съобщават от Министерски съвет. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика