Премиерът Борисов свиква Съвета по сигурността

Подкрепям премиера за позицията му, каза Красимир Каракачанов

Премиерът Бойко Борисов свиква в петък Съвета по сигурността към Министерския съвет. На заседанието ще бъде обсъден случаят “Скрипал” и ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев, съобщиха от правителствената пресслужба.

“Позицията на премиера Бойко Борисов по случая “Скрипал” е изключително балансирана. Подкрепям една такава позиция”, заяви вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов. “Това, че два дни не съм бил в България не означава, че коалицията се клати по някакъв начин. Всичко си е наред”, каза Каракачанов по повод на поредните реплики между коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти относно позицията на България за дипломатическата криза между ЕС и Русия. “На заседанията на коалиционния съвет никога не е имало остър тон”, каза още той.

Каракачанов припомни, че позицията на страната ни не трябва да се изразява от един или друг политик, а да се вземе от Съвета по сигурността, след като се докладва ситуацията. Припомняме, че в състава на Съвета са включени членове на правителството, ръководителите на специалните служби и представител на Президента на Република България.

Междувременно посланикът ни в Москва Бойко Коцев е в България от сряда вечерта, след като бе привикан от премиера Бойко Борисов.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов намекна, че мандатът на Коцев изтича: “След няколко месеца може да се окаже, че самият Коцев може да не се върне в Москва, а да замине новият посланик, тъй като мандатът му изтича”. И посочи, че при липсата на твърди доказателства за участие на Русия в отравянето на Сергей Скрипал в Лондон, България “няма как да взема крайни осъдителни решения”.

Общо 27 държави и една организация са експулсирали повече от 150 руски дипломати заради случая “Скрипал”.

Волен Сидеров, лидер на Атака:

Призовавам министрите за тишина в момента!

Лидерът на Атака Волен Сидеров призова ръководството на ГЕРБ, министрите и депутатите да не правят грешни ходове и непремерени изказвания по отношение на случая “Скрипал” и експулсиране на руски дипломати. “Категорично смятам, че това е грешка и че дори по някакъв начин е саботиране политиката на премиера”, подчерта Сидеров вчера.

“България трябва да има балансирана политика. Да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с приказките за солидарност. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства за участието на Русия”, категоричен бе той.

Цветан Цветанов в кулоарите на НС:

Трябва да сме солидарни с ЕС

България трябва да е солидарна с Великобритания и трябва да има и действия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред медиите в парламента. На въпрос дали солидарност означава и действия, Цветанов даде положителен отговор.

“Аз съм изразил моето мнение и фактите защо трябва да бъдем солидарни с европейското семейство”, каза още Цветанов. И заключи: “Докато българското правителство няма окончателно решение, не смятам, че трябва да обявявам каквато и да е позиция”.

ОПОЗИЦИЯ

БСП иска информация

от премиера

за ситуацията

Депутатите от БСП поискаха вчера премиерът Бойко Борисов да дойде в парамента, за да обясни ситуацията с привикването на българския посланик в Москва Бойко Коцев. И ако се налага, това да стане и в закрито заседание на народното събрание. “От името на “БСП за България” правя предложение да поканим министър-председателя, за да ни информира за развитието на ситуацията с дипломатическата криза между ЕС и Русия. Да ни информира и какви са основанията за предприетите стъпки до момента”, заяви международният секретар на парламентарната група на социалистите Кристиан Вигенин.

Външният министър от кабинета “Орешарски” призова да се направи усилие да има по-голяма съгласуваност на действията на институциите по тази криза, която може да има сериозни последици за глобалните международни отношения, в частност за България.

“В такава ситуация е много важно да се гарантира това взаимодействие. Видяхме, че такова не е имало с президента, но смятаме, че народните представители трябва да бъдат информирани”, каза Вигенин. “Особено загрижени сме за това какви биха били следващите стъпки, защото вчера бяха индикирани възможни следващи действия, които са вече отвъд тази сравнително умерена стъпка, на фона на това, което се случва в редица други страни”, каза Вигенин.

АБВ излезе с декларация

Не правете българите заложници в чужди игри

В тежка криза сме в отношенията между Запада и Русия

Намираме се в период на тежка криза в отношенията между Запада и Руската федерация, кулминирала напоследък покрай обвиненията за причастност на Москва към покушение срещу бивш руски двоен агент във Великобритания.

Това се казва в декларация на АБВ, разпространена до медиите. И още: “Призоваваме народните представители, българското правителство и президент да обединят усилия, да се въздържат от всякакви резки, антагонистични действия и да не включват страната ни в нова “коалиция на желаещите”, докато на световната общественост не бъдат представени не просто хипотези, а неопровержими доказателства за случилото се”.

Преди дни членът на Изпълнителното бюро на партията Румен Петков бе категоричен, че България следва да е въздържана в позицията си. “Не заплашвайте с действията си България и не правете българите заложници в чужди геополитически игри”, призовават още от АБВ управляващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика