Премиерът Борисов се срещна с бащата на убитата Андреа от Галиче

Обещаха му законови промени и по-строг контрол над мерките за неотклонение

Премиерът Бойко Борисов се срещна с Асен Руменов, баща на убитата Андреа от Галиче.

Бащата поиска законови промени, защото задържаният за жестокото престъпление 17-годишен по закон може да получи до 12 години затвор.

Обещаха ми всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен. Той е нападнал възрастен човек, после и полицай, получил е само пробация. Ако беше наказан подобаващо, нямаше да има убийство и дъщеря ми щеше да е жива“, каза Асен Руменов на брифинг след срещата.

Проверката ще обхване и това спазват ли се мерките за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не се спазват, наблюдаващите прокурори ще поискат по-тежки мерки за неотклонение“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манов обяви, че премиерът е възложил на парламентарната група във възможно най-кратки срокове да бъде подготвен законов текст, според който при извършване на престъпления срещу личността - като убийства и изнасилвания - редукцията за непълнолетни няма да е задължителна, както в момента - максималната присъда е 12 години.

„Ще се вземе под внимание състоянието на този извършител. Дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим“, каза Манов.

Ние ще се обърнем към опита, за да създадем такъв текст, съвместно с прокуратурата и други специалисти в правото, който да казва, че ще се взема предвид състоянието на този извършител, дали разсъждава като възрастен, за да получи наказание като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим, поясни депутатът.

"Идеята е да няма предварително гаранция за редукция за престъплението за непълнолетни с престъпления срещу личността. Това е законодателната мярка, която ще бъде изпълнена. Премиерът Борисов категорично застана зад позицията, че това не може да продължава така, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки, трябва да се случи веднага. На срещата бяха възложени и мерките, които прокуратурата започва да провежда по отношение на подобни деца, те ще получат подкрепата на ПГ, на политиците, на всички", добави Маноил Манев, който е експерт по национална сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право