Премиерът Борисов се срещна с българската общност в Тел Авив (СНИМКИ)

Снимка: Цветан Томчев

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на българската общност в израелската столица Тел Авив. На срещата присъстваха бившият посланик на Израел в България Шаул Камиса Раз, проф. Бар Зоар, дипломати, кметът на Тел Авив и гости.

Кметът на Тел Авив Рон Хулдаи изсвири мелодията на песента "Честит рожден ден" и с нея поздрави Бойко Борисов. В изказванията си столичният кмет Йорданка Фандъкова и премиерът Борисов говориха за голямата и дълбока връзка между българският и израелският народи, а залата отговори с овации и възгласи "Браво!".

"Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 хил. евреи в страната през миналия век", заяви Бойко Борисов

"Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници", каза още Борисов. Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения - на нашите и вашите внуци, подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.

Борисов обърна внимание отново, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България