Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов е сред участниците на Срещата на върха в Солун, заедно с колегите си Кириакос Мицотакис (Гърция) и Зоран Заев (Северна Македония).

Пред делегатите и гостите на срещата Борисов подчерта значимостта на форума и обясни колко са важни връзките между страните-съседки. "Що се отнася до Гърция, отношенията ни бележат само ръст. Аз съм убеден, че няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо. При нас е 20% ДДС и 10% плосък данък. Да, има временни ефекти, говоря само за България, при инвеститорите и бизнеса", каза той.

Премиерът подчерта и значимостта на газовата връзка Александруполис - Димитровград. По думите му "това са десетилетни перспективи напред. Това са 5 милиарда капацитет на този газопровод. Не само България може да си направи реална диверсификация. Това може да го направи и Сърбия, и Македония".

"Тревожи ме разделението в обществото в Северна Македония по темата Европейски съюз – начинът, по който те гледат на подписването на Преспанското споразумение. Една държава трябва да има много ясна заявка от всички, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път. Заев направи чудеса. Но ние трябва да сме сигурни, че и другите основни политически партии в страната мислят по същия начин", коментира още Борисов.

"Ние всички знаем в политическия процес какво може да се случи. Нека да сме сигурни в това, което ще направят те вбъдеще - и Македония, и Албания. Ние знаем, че там много се стараят колегите в Албания, но още са далеч от критериите на ЕС. За България беше лесно, защото всички политически партии декларираха, че ЕС и НАТО ва приоритет. Ние трябва да се постараем да помогнем на Заев да обедини обществото в Северна Македония по тази тема. С всички сили подкрепяме колегите“, каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България