Премиерът за погрома в столично заведение: Двама собственици се мерят кой е по-голям тарикат (ВИДЕО)

Борисов посети археологическите разкопки по трасето на магистрала "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов посети археологическите разкопки по изгражданото в момента трасе на магистрала "Хемус" между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“.

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Общи 80 работници и 12 археолози се намират на обекта.

Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

"Искам да благодаря на археолозите по всички обекти, където минават. Имаме перфектни отношения. Хем строим, хем разкриваме красотите", зарадва се премиерът, докато инспектираше работата на специалистите историци в района на шуменското село Градище. Той подчерта, че едновременно с добре свършената работа, в района се дава и препитание на 80 души работници, плаща се редовно.

Сега археолозите са поискали 2 месеца удължаване на времето за работа и Борисов се съгласи. Най-доброто е, че не се пречи на фирмата-изпълнител и специалистите своевременно освобождават терените, където има да се строят важни съоръжения, работи се в синхрон.

"Ако не бяхме започнали да строим магистралата, нямаше да сте тук. Едновременно строим и разкриваме красотите на родината ни", обърна се Борисов към тях.

Борисов обходи района заедно с гл.асистент Андрей Аладжов, който му показа ножица за стригане на овце и римски пергел за строеж на каменни къщи и крепости. "Това са два обекта", заинтригува се Борисов. Ученият потвърди и му обясни, че някой ги е оставил така и те са намерени в разрушено жилище от римско време - IV век. Още повече премиерът се впечатли от факта, че археолози са попаднали на пет черепа на момичета на по 12-13 г. Открити са в яма, смятана като служила за съхранение на хранителни продукти. Възможно е това да е някакъв обред, предположи Борисов. Има хипотеза, че може и да са жертва на готско нападение. Премиерът видя и пещи за печене на керамика, а пред очите му археолози разкриваха делва.

На въпрос от журналист дали е доволен от темповете, с които се изгражда отсечката премиерът отговори: "Само го показвайте, не е нужно да коментирам. Искам само да благодаря на археолозите, които работят тук. Поискаха да удължим срока с два месеца. Всичко открито ще отиде в Шуменския музей".

Относно погрома в столично заведение Борисов каза, че виновниците са за затвора по най-бързата процедура. Коментарът му за ситуацията е: "двама собственици си мерят кой е по-голям тарикат, не стига, че не пускат жалби, а се пускат и във фейсбук". По думите му всички издирвачи са на улицата и ще ги изловят.

Борисов сподели още, че в момента има интересна реализация как крият нелегален алкохол в курортите, във Варна и прокурори, и полицаи работят активно.

"Много бързо ще се отстрани това на "Струма", но виновните ще си понесат отговорност, Нанков беше там през нощта" - каза премиерът по повод засегнатия от пожар магистрален участък. Днес ще стане ясно кога магистралата ще се отвори, прави се обследване. "Прокурорите да повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора, аз строя", призова премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право