Премиерът като репортер

СЕМ определи Кошлуков за шеф на БНТ.

Изборът на шеф на БНТ беше фарс, както протестът

Тази драма с избора на еврошефове се оказа толкова вълнуваща, все едно че гледаме турски сериал. Ако знаеха, само ако знаеха какво ще се случи, може би много повече българи щяха да гласуват на евроизборите. Не би…

Толкова много интереси се преплетоха, че изборът много повече заприлича на пазарлък, а не на каузи и възгледи за развитието на съюза.

Отгоре на всичко България имаше уникалния шанс водещ на репортажите от Брюксел да бъде самият премиер. Надъхан със самочувствие след победата на изборите, той раздаваше смели преценки, като не се стесняваше да коментира и собствените си предложения.

Когато предлагат Кристалина Георгиева за председател на Европейски съвет, нашият коментатор възразява рязко: „Тя си има хубава работа!“ Когато от Вишеградската четворка името u се завърта за председател на самата ЕК, премиерът е по-деликатен: „По-подходящ кандидат от Кристалина за шеф на ЕК няма, но мнозина имат резерви към нея“. Когато двете заедно с Мария Габриел са обсъждани за високия пост Върховен представител по външната политика и сигурността,той отхвърля идеята - много по-ценен бил постът на еврокомисар. Той си знае защо.

Борисов не казва всичко, но за мотивите му само се предполага, че не приема Кристалина Георгиева, защото няма да бъде контролирана от него. Освен това, тя не е предложена от България, нито от която и да е партия от Съюза. Чий проводник ще бъде тя тогава, ако попечителят u е външна сила? А зрителите на увлекателния сюжет със среднощните срещи и пазарлъци, с увещаванията и обещанията, висшата дипломация и изнудване, лицемерие и грубо сметкаджийство, остават със загубени надежди, че евросъюзът ще се промени в интерес на обикновените хора.

Въпрос на дипломатична куртоазия бе одобрението на Борисов за Станишев за председател на Европарламента. Още повече, че той не беше получил подкрепата на собствената му партия. Освен това, Борисов ухапа БСП. Пак от куртоазия и Сергей му благодари, макар и прекалено сърдечно, без да уязви ГЕРБ. Оттам пък в БСП реагираха остро и се заформи нов скандал. А идват избори. На знам защо точно сега големите съперници намират са уместно да прочистват редиците си. Често задавахме въпроса: Къде е сега Цветанов? Е, след Конгреса на ГЕРБ в неделя вече знаем. Може би…

Не съм очаквал такъв парадокс! След толкова години от 15 декември 1989 г., когато БНТ беше обсадена от така наречените тогава „неформали“, дошли да протестират на „Сан Стефано“ пред „живковизията“, на 5 юли 2019 г. трябваше са състоят два протеста - единият пак на „Сан Стефано“, другият пред Министерския съвет. Против избора на Кошлуков за шеф на БНТ. Същият този Кошлуков, който тогава бе водач на студентите, които образуваха живата верига пред Народното събрание на 14 декември. Сега той вътре, а те отвън.

Но не се получи. Нямаше хора. И въобще целият протестен шум около този избор бе някак си закъснял и с неясна цел.

Още в началото на юни написах коментара „Идеално време за овладяване на телевизиите.“ Тезата ми беше, че еуфорията на победителите от изборите им дава крила, за да си повярват, че са недосегаеми и всичко им е позволено. Обикновено в такава обстановка се раждат както най-смелите идеи за реформи, така и най-катастрофалните илюзии за изгодни „врътки и схеми“.

Тогава обявих, че няма да участвам в конкурса, защото не искам да легитимирам един фарс, в който властта решава всичко, а СЕМ само го утвърждава.Това не означава, че принизявам победителя. Той може да не е виновен, че властта го харесва.

Защо и други не постъпиха като мен? Значи са имали надежда, че изборът ще бъде честен? Но аз си спомням, че самият Сашо Диков обясняваше по телевизията, че Бойко Борисов има интерес да избере него на заветния пост. Значи Сашо е знаел, че изборът няма да бъде извършен по съвест, а по нареждане и е разчитал на премиера да го оцени. Е, защо да протестира сега? Да протестира пред Борисов. И не само...

 

Това са хората

Трябва да протестираме пред най-важните хора в държавата-президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание. Защото те имат обща вина за незавидното състояние на медийната среда. И да питаме:

Защо досега не направиха необходимото, за да се приеме формула, по която да става финансирането на БНТ, за да не бъде тя зависима от властта - финансово, морално, програмно?

Защо приемат партийния критерий за състава на СЕМ, което го превръща в напълно зависим орган с фиктивна роля на уж демократична институция?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари