Премиерът Нарендра Моди обяви Индия „за космическа суперсила“

Индия обяви, че е унищожила сателит на ниска орбита при тест с ракети и така е доказала, че се нарежда сред най-напредналите космически свръхсили в света, предава АФП.

В обръщение в сряда към нацията, което е рядкост, няколко седмици преди националните избори, премиерът Нарендра Моди заяви, че Индия се е присъединила към клуба, в който са САЩ, Русия и Китай в това отношение.

Ракета, изстреляна от площадка за тестове в Одиса, източна Индия, смъкна сателит, разположен на около 300 километра при „трудна операция“, която продължи три минути, обяви премиерът на Индия. „Това е горд миг за Индия. Тя се записа в списъка на космическите суперсили“, е заявил той в първото си телевизионно интервю след 2016 година.

Събитието се случва месец след индийско-пакистанския пограничен конфликт, в който участваха и бомбардировачи заради оспорваната граница в Кашмир – стигна се до ескалация на сериозния военен конфликт между двете ядрени сили.

Моди поясни, че тестът за антисателитни ракети (ASAT) е мирен, а не проектиран да създаде военна атмосфера. Искам да уверя международната общност, че новата възможност не е насочена срещу никого. Тя има за цел единствено сигурността и защитата на бързо развиваща се Индия“.

Според анализаторите събитието няма да остане незабелязано нито в Китай, нито в Пакистан, основните противници на Индия в ядрения регион и може да се изтълкува като демонстрация от страна на Делхи на новите му военни способности.

Говорителят на пакистанското външно министерство заяви, че държави, които „категорично заклеймяваха“ демонстрацията на подобни технологии в миналото, трябва да се погрижат да не се допуска милитаризация на космоса. Хвалбите в такива случаи напомнят на битката на Дон Кихот с вятърните мелници“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия