Премиерът на Малта: ЕП може да блокира Брекзит

Министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат предупреди, че Европейският парламент (ЕП) може да блокира излизането на Великобритания от Общността, дори и след като Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор, пише вестник The Daily Express.

Мускат, чиято нация поема ротационното председателство на ЕС през януари, заяви, че Брюксел  „не блъфира“ с настояването си, че Великобритания няма да получи достъп до единния пазар, ако ограничи свободата на движение на европейските граждани.

В ясно предупреждение към Тереза Мей, малтийският премиер подчерта, че бъдещето на Брекзит може да се отложи до изборите за Европейски парламент през 2019.

„Истинската заплаха за мен е на парламентарните избори през 2019 г. Мисля, че има ясна и непосредствена опасност всичко, което бихме направили, да бъде разрушено в края на процеса - парламентът да наложи вето. Ще се получи сложно. Разводите никога не са лесни“, заяви Мускат в интервю за Би Би Си.

След като Великобритания задейства чл. 50 от Лисабонския договор, Лондон може да започне официални преговори с Брюксел за излизане от структурите на ЕС. Договорената сделка ще бъде представена за гласуване на 27-те лидери в Европейския съвет. След това споразумението ще изисква одобрението на най-малко 20 държави от блока, и едва тогава ще бъде представено за ратификация пред ЕП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа