Премиерът на Румъния Михай Тудосе подаде оставка

Румънският министър-председател Михай Тудосе подаде оставка, след като изгуби доверието на управляващата социалдемократическа партия, съобщи Ройтерс.

Премиерският пост ще бъде изпълняван временно от Паул Станеску. Тудосе управлява Румъния едва половин година. Той бе министър на икономиката в кабинета на своя предшественик Сорин Гриндяну и зае мястото му в края на юни миналата година, след като Гриндяну и партията му не можаха да се спогодят за смекчаването на антикорупционното законодателство.

Отношенията между Тудосе и лидера на Социалдемократическата партия - Ливиу Драгня, също бяха напрегнати, което пролича в отстраняването на трима министри, приближенви на Драгня, през октомври.

Михай Тудосе обясни решението си с нежелание да внася разцепление в управляващата Социалдемократическа партия.

"Те ме издигнаха, те ме и свалиха, поемам отговорността за действията си и не съжалявам за нищо", обясни Тудосе, след като ръководството на социалдемократите сне доверието си от него.

Тудосе подава оставка заради конфликт с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, който няма право да стане премиер заради влязла в сила условна присъда за изборни измами. Конфликтът стана обществено достояние миналата седмица. Тогава Тудосе призова вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я обвини, че го е лъгала. Дан, която е близък съюзник на Драгня, отказа да се оттегли, посочва Асошиейтед прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа