Премиерът на Хърватия разкритикува Хагския трибунал заради починалия ген. Слободан Праляк

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович разкритикува остро Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага и изрази съболезнованията си за починалия боснеснки хърватин генерал Слободан Праляк, който прие отрова в съдебната зала, след като чу присъдата си от 20 години затвор за осъществяването на военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те.

“Искам да изразя най-дълбоките си съболезнования към семейството на генерал Слободан Праляк“, заяви Пленкович по време на пресконференция.

„Неговият акт, на който, за съжаление, всички станахме свидетели днес, говори най-вече за дълбоката морална несправедливост към шестима хървати от Босна и хърватския народ“, подчерта той.

Праляк почина в болницата по-рано днес, след като апелативният съд потвърди присъдата му от 20 години затвор, а той се изправи и изпи бутилка отрова, която носеше със себе си. „Генерал Праляк не е военен престъпник и аз отхвърлям вашата присъда", бяха последните му думи. Той бе откаран в болница, но лекарите не успяха да го спасят.

Слободан Праляк е един от шестте босненски хървати, осъдени от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

В същото време холандската полиция обяви, че е започнала разследване във връзка с инцидент в сградата на съда в Хага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа