Премиерът на Япония Шиндзо Абе смята да посети Русия през пролетта на 2019 г.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе има намерение да посети Русия отново през предстоящата пролет, предава РИА Новости, като цитира японския вестник „Майнити“. Визитата ще бъде посветена изцяло на решаване на проблема с мирния договор и териториалния въпрос между Русия и Япония.

Във вторник предстои първото посещение в Москва, преди Абе да вземе участие в Световния икономически форум в Давос. Той ще се срещне с Владимир Путин и по време на разговорите двамата ще обсъдят възможността за допълнителна визита на японския премиер през пролетта.

По-рано агенция Киодо предаде, че Абе не изключва вероятността да се сключи мирен договор с Русия, ако се постигне договореност за предаване на островите Шикотан и Хабомай от Курилския архипелаг на страната му. Като се основава на правителствени източници телеграфната агенция предава, че на практика това означава Япония да се откаже от четири острови, включително Кунашир и Итупур.

Отношенията между Русия и Япония от дълги години са помрачени заради липсата на мирен договор. Япония претендира за четирите курилски острова Кунашир, Шикотан, Итупур и Хабомаи, като се основава на двустранното Споразумение за търговията и границите от 1855 година. През 1956 година СССР и Япония подписват Съвместна Декларация, според която Москва се съгласява да разглежда възможността след подписване на мирен договор да предаде на Япония Хабомаи и Шикотан. В документа не се споменава каква ще е съдбата на другите два острова.

Според СССР тази Съвместна декларация слага точка на спора, но според Япония тя решава само частично проблема и страната не се отказва от совите претенции за всички острови. Следва преговори, които не водят до никъде. Мирен договор, с който да се обяви край на Втората световна война за двете държави така и не е сключен.

В Москва преди дни се състоя първият кръг от преговори между ръководителите на двете външнополитически ведомства – Сергей Лавров и Таро Коно по този договор. След него Лавров изтъкна, че двете страни са потвърдили готовността си да продължат да работят въз основа на Декларацията от 1956 година. На практика, според руския дипломат № 1, това означава, че „ не може да се направи самата първа стъпка към решаване на Курилския проблем – пълно признаване от Япония на резултатите от Втората световна война, включително и суверенитета от страна на Русия над всички острови от южната Курилска верига".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия