Премиерът обяви, че влизането в Шенген не е в интерес на България

„Всички казват България веднага в Шенген, само че днес нашият интерес не е този”, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Бесарабовския манастир.

„Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем естествено. Но сега ще им кажем - години наред играхте игрички с България, сега ние зор нямаме за Шенген”, обяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Поради отличното справяне с охраната на границите, Европейската гранична полиция ще стартира от България на 6 октомври, съобщи още министър-председателят. Той допълни, че може би и Доналд Туск ще дойде на границата след посещението си в ООН.

„Чакалнята” на еврозоната е процес, който се прави тихо. „Банкерите и финансовите институции не обичат публичните изказвания”, коментира и тази тема Борисов.

"Ако не бяхме преборили контрабандата да съберем парите в бюджета, нямаше да има с какво да платим. Предполагам, вторник или сряда ще вземем решение да влезе в парламента да започнем да плащаме за двата реактора в „Белене”, съобщи още премиерът.

„Женева ни осъдиха да платим. Първоначално някъде около 800 млн. лева ще извадим, за да дадем”, уточни Борисов. „Това се дължи на двете правителства, които са подписали тези договори. И представяте ли си, ако не беше дошъл ГЕРБ, ако не бях спрял и реактора на Уестингхаус в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава”, коментира премиерът.

„Сега видяха, че във фискалния резерв има пари, излязохме на излишък и вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери и на хора с увреждания, 2,5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки”, обясни той. „За наше най-голямо съжаление, две правителства – едните подписаха за „Белене”, другите – за двете американски централи. Дойде денят за плащане и за мой ужас – по време на моето правителство. Милиард и 200 млн. платихме за американски централи, вие си ги представете в пътища”, посочи премиерът.

Във връзка с изграждането на пътя Русе-Велико Търново той поясни, че пътищата са направени, както е обещано и хората са много доволни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика