Премиерът: Работим с няколко министерства да се изсветли на 100% пазарът на горива

Вместо от приватизацията да влизат пари, вследствие на приватизацията ние плащаме, възмущава се той

"Това, което в момента по горивата правим с няколко министерства – на финансите, на икономиката, за да се изсветли на 100% пазарът на горива, да се разбият контрабандните центрове; това, което се направи в борбата със сивата икономика, контрабандата и парите, които бяха събрани повече в бюджета, ежедневната ни работа по темата от всички навсякъде – по всичките агенции, колкото повече електронни услуги, колкото повече свързаност, колкото повече невъзможност да се пререждат, да се използва човешкият фактор, толкова по-добри резултати ще дадем и в тази битка."

Това казва премиерът Бойко Борисов в обсъждане на правителственото заседание в сряда на Решение за изменение на Решение №230 на Министерския съвет от 2015 г. за приемане на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., сочи публикуваната тази сутрин стенограма.

Пълният текст на обсъждането:

Проект на Решение за изменение на Решение №230 на Министерския съвет от 2015 г. за приемане на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, изменението се налага поради изменението на структурата на състава на Министерския съвет.

Органът е създаден 2015 г. С предлаганото решение се предлага председател да бъде заместник министър-председателят по съдебната реформа и министър на външните работи, предвид функциите и задачите на Министерския съвет. В състава се включват и заместник-министри на правосъдието, на вътрешните работи, на икономиката, на финансите, Главният инспектор към Висшия съдебен съвет, заместник-главен прокурор, заместник-председател на ДАНС и ръководителят на Главния инспекторат към Министерския съвет.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз съм убеден, че ще приемем точката, но това, което правим с административната реформа – кадастър, КАТ, тежест върху бизнеса, свързаност между министерствата, по-нататък отново ще имаме няколко точки, по-подробно ще го кажем; това, което в момента по горивата правим с няколко министерства – на финансите, на икономиката, за да се изсветли на 100% пазарът на горива, да се разбият контрабандните центрове; това, което се направи в борбата със сивата икономика, контрабандата и парите, които бяха събрани повече в бюджета, ежедневната ни работа по темата от всички навсякъде – по всичките агенции, колкото повече електронни услуги, колкото повече свързаност, колкото повече невъзможност да се пререждат, да се използва човешкият фактор, толкова по-добри резултати ще дадем и в тази битка.

Приемаме точка 1.

 

"Вместо от приватизацията в държавния бюджет да влизат пари, вследствие на приватизацията ние плащаме 15 милиона сега!", възмущава се Борисов при обсъждането на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г.

Пълният текст на обсъждането:

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Уважаеми господин премиер, с предложеното постановление се осигуряват допълнителни средства по бюджета на Министерския съвет в размер на 15 193 000 лв.

Сумата е значителна, но тя идва – голямата част от нея, за разплащане по договор, за разходи за дейности по транспортиране и екологосъобразно третиране чрез крайно оползотворяване и обезвреждане на отпадък с код и наименование 07 01 07* халогенирани остатъци от дестилации и остатъци от реакция/тежки фракции/ от метален резервоар, находящи се в поземлен имот в гр. Девня, Промишлена зона-юг, от областния управител на Варна.

Тук става въпрос за „Полимери” – Девня. Вероятно знаете, че там има останали в дружеството в несъстоятелност, което наскоро синдикът продаде, два огромни съда с изключително отровни съединения, които могат да предизвикат екологична катастрофа и да застрашат живота и здравето на населението на тая територия.

Проблемът е отдавна, още от времето, когато след приватизацията предприятието отива към фалит. Налага се държавата – и областният управител на Варна е направил организация, проведе процедура, и сега ще сключим договор с фирма, която ще извози този опасен отпадък до Франция, където ще бъде унищожен. Иначе това са едни изключително отровни съединения, няколко хиляди тона мисля, че бяха. Това е една изключително сложна и скъпа операция с движение със специализирани автомобили през територията на цяла Европа до Франция, където ще бъдат унищожени по специализиран начин тези отрови, за да може тази екологична бомба да изчезне от територията на страната.

Проблемът е, че тези резервоари с годините, понеже веществата вътре са химически активни и изтъняват стените на съдовете, има реална опасност да стане екологична катастрофа, която не само ще замърси територията на мястото, където те се намират, а ще излъчи в околната среда такива вредни вещества, които наистина могат да застрашат живота и здравето на много граждани. Затова е тази голяма сума.

Другата сума до 15 193 000 е за изпълнение на ангажиментите на областните управители от областите Бургас, Варна и Добрич за охрана на неохраняемите плажове, които не са концесионирани – това са 791 000 лева.

БОЙКО БОРИСОВ: Варненският случай е типичен за безхаберието през годините, ама типичен! И пак на нас ни идва сега.

Не ми харесва така формулирана точката: „Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет“ – за обикновения читател това означава, че все едно ние с Валери Симеонов си увеличаваме разходите на Министерски съвет. А всъщност, това са пари, които даваме на областните управители да пазят неохраняемите плажове, да не се давят хората и решаваме един проблем, който буквално… И се надявам Горанов много внимателно да проследи този процес.

Но така е продавано, така е приватизирано, в ония „хубави” години на приватизация, които са били тогава. Те много добре ги знаят всичките кои са. Но така или иначе, нямаме избор да не подкрепим това решение, защото и ние ще станем солидарни с безхаберието на много правителства преди нас. Трябвало е много, много отдавна тези пари да се дадат и да се приключи тази дейност.

Правя го, за да се знае, а не някой да каже: „С 15 милиона сте си вдигнали разходите “. Да оставим настрани плажовете без охрана – това си е наша работа и си го правим. Но другите 15 милиона е трябвало много отдавна, при приватизацията още всичко това да бъде отработено.

Вместо от приватизацията в държавния бюджет да влизат пари, вследствие на приватизацията ние плащаме 15 милиона сега!

Приемаме точка 22.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика