Премиерът се среща с кметове на малки общини

Заседание на Министерски съвет. Снимка: Юлиан Тодоров/Архив

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с кметове на малки населени места във връзка с исканията им за по-голяма независимост от големите общини.

Срещата е по покана на министър-председателя и на нея трябва да бъдат обсъдени исканията на кметовете на кметства, които настояват за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.

Кметовете твърдят, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат с лични средства.

"Държавата си дава парите на общините, но не я интересува от там надолу какво се случва и дерибеите - големите кметове, избирателно наливат там, където те пожелаят, без да има никакви санкции, без да има абсолютно никакво право малкият кмет да си потърси правата и средствата. Има доста населени места в България, които нямат една стотинка през целият мандат, нищо вложено там и просто страда населението", обясни председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов.

Колегите му изразиха готовност да излязат на протест в столицата, но след като премиерът ги покани на разговор, протестните действия бяха отменени. Те искат законови промени, които да гарантират, че ще получават парите, предвидени за техните кметства в бюджета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България