Премиерът: Старахме се бюджетът за 2019 г. да отговаря на обещаното и на програмата ни с Патриотите (ВИДЕО)

Заседание на Министерски съвет. Снимка: Юлиан Тодоров/Архив

Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега, заяви Бойко Борисов

Старали сме се да направим бюджета за следващата година така, че да отговаря на предизборните ни обещания и програмата ни с „Обединени патриоти“. Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на Прехода.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното правителствено заседание, на което се обсъжда бюджетът за следващата година.

"Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега. Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България", подчерта министър-председателят.

„На политическите ни опоненти можете да им говорите само в цифри“, коментира премиерът. „Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС“, обърна внимание Бойко Борисов и уточни, че в края на мандата външният дълг ще стане най-ниският в ЕС.

Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд. Както обещахме, увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година - 650 лева, посочи премиерът Борисов.

„Както казва Владислав Горанов: „когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да се съобразят с това“. Не че им казвам да запазят радиомълчание, а да говорят в цифри“, коментира премиерът.

„Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО, както и приетия Национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 година. За 2019 година разходите по отбрана са 1,58 от БВП. Гарантирани са средства за трите проекта за модернизация, за самолети, кораби и бойна техника за Сухопътни войски. Това ще даде възможност да се повишат отбранителните способности на Въоръжените сили“, каза още Бойко Борисов.

„Истински се надявам най-сетне да се сложи ред и във ВВС. При огромния брой хеликоптери и самолети, които сме накупували през годините, на последното учение „Тракийски меч“ се наложи да използваме американските хеликоптери“, коментира премиерът.

„Министър Кралев, как беше Кубрат снощи. Да го поздравиш специално“, обърна се Борисов към спортния министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика