Премиерът: „Южен поток“ беше спрян заради корупция и непрозрачни обществени поръчки

"Булгартрансгаз" и "Консорциум Аркад" подписаха договора за изграждане на "Турски поток"

„Южен поток“ беше спрян заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачния начин. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг, след като "Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договора за изграждане на българската част от "Турски поток".

В сравнение с "Южен поток", цената на този газопровод е с 1 млрд. надолу, посочи премиерът.

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 300 метра.

Проектът предвижда прокарване на тръбопровод от турско-българската до българо-сръбската граница. На церемонията в Министерски съвет присъствахa министър-председателят на България Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, посланикът на Кралство Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах.

„При една много прозрачна и честна процедура Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение. Това е огромна инвестиция", коментира Бойко Борисов.

За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено, увери премиерът.

"Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен, помните, когато стартираха моите „честни“ опоненти“, добави още Борисов.

Министър-председателят коментира още, че в момента между България и Русия има прагматични, точни и коректни отношения във взаимна изгода за всяка една от страните. „Никога не е стояло във вниманието да разваляме отношенията си с Русия, нито те с България“, добави Борисов. Той посочи, че стартиращият утре строеж на "Балкански" поток е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно.

Борисов припомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ „Белене“ и отбеляза, че за страната ни е важно процедурите около проекта да са прозрачни, ясни и точни: „Съревнованието е много голямо. Така че ще се постараем максимално бързо да проведем всички тези преговори. Виждам и огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект“, добави Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България