Премиер, владика и мюфтия заедно в Хитрино (обзор)

Âàðíåñêî-Ïðåñëàâñêèÿò ìèòðîïîëèò Éîàí è ðàéîííèÿò ìþôòèÿ Ìåñóò Ìåõìåäîâ óâàæèõà ïðàçíèêà â Õèòðèíî, à Áîðèñîâ ñ ðàäîñò ïðèå ïî÷åòíîòî ãðàæäàíñòâî

Навръх Коледа поразеното от взрив Хитрино посрещна премиера Бойко Борисов, Варненско-Преславския митрополит Йоан и районния мюфтия Месут Мехмедов. На най-светлия празник, само 15 дни след трагедията с дерайлиралите влакови цистерни, християни и мюсюлмани се събраха в незасегнатата ритуална зала. Да почетат жертвите, да вдъхнат вяра на тези, които чакат близките им да напуснат болниците, и официално да връчат званието „почетен гражданин“ на премиера в оставка Борисов. Той каза, че отличието се отнася за всички, които си рискуваха живота, докато спасяваха Хитрино.

„Спокоен съм за България, когато на Коледа, най-хубавия празник за християните, районния мюфтия и дядо владика са заедно тук сред нас. Това е най-ценното, което можем да имаме. Целият свят се тресе, милиони бягат, че не сасе  разбрали владиката и мюфтията някъде по света и са поставили други ценности над живота и щастието на хората“, обясни премиерът в оставка. И подчерта, че примерът, който дават християнски и мюсюлмански духовник от Хитрино, е символ за целия народ.

Мюфтията и владиката дадоха своята лепта - дарение за пострадалите, и поздравиха хората със светлия празник.

Преди да получи отличието, премиерът обходи засегнатите места, а кметът Нуридин Исмаил отчете, че сградата на общината е остъклена 90%, а на 5 януари училище „Д-р П. Берон“ ще бъде готово. Ток имат всички къщи, водата е пусната в половината село. Добрата новина е, че изследванията показват, че е годна за пиене.

Стана ясно, че в Хитрино ще има и църква. Сега селото разчита само на една камбанария в гробището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България