Преминава междузвездната комета Борисов (ИНФОГРАФИКА)

Междузвездната комета C/2019, известна още като 2И/Борисов на името на откривателя си, ще навлезе в нашата Слънчева система и премине на възможно най-близкото си разстояние от Слънцето и Земята през декември.

Космическият обект е първата засечена от нашата планета междугалактическа комета, което означава че идва отвъд пределите на познатия ни Космос. 2И/Борисов също е така е първият междузвезден пътник заснет преди астероида „Умуамуа”, който от години разпалва страстите на астрономи и любители. Кометата „Борисов” няма да се вижда без телескоп и се очаква да е предизвикателство дори да инструменти за наблюдение от по-висок клас.

Яркостта й не е по-силна от тази на „планетата” Плутон, посочват експерти. Същевременно астрономите предполагат че това е първото и последно преминаване на космическия обект през Слънчевата система, както и първото въобще наблюдавано на обект, идващ от междугалактическото пространство. Според някои наблюдения ядрото на кометата може да съдържа наличие на вода, което дава нов поглед на учените върху тезата за причините за възникване на живот в пространството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука