Пренаписват спорните учебници по история (обзор)

Издателствата ще коригират провокативните текстове, заяви просветният министър Красимир Вълчев

Спорните учебници по история за 10. клас ще бъдат пренаписани. Направени са препоръки към издателствата да коригират текстовете, отнасящи се за тоталитарния режим в България. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев вчера.

Той уточни, че на този етап учебниците са спрени и ще бъдат издадени, едва след като са коригирани. “Тези учебници са получили положителна оценка от оценителите и учителите, но това, което видяхме с колегите и това, което са видели историци, е, че има минимизиране на някои факти и недостатъчен акцент на характеристиките на режима”, каза още просветният министър.

Красимир Вълчев обясни и че е направен опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. “Има и няколко откровено провокативни текста и затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират”, подчерта министърът.

Скандалът с учебниците започна преди няколко дни, когато фондация “Истина и памет” създаде петиция да се променят текстовете за комунистическия период и годините на прехода към демокрация, тъй като с тях се правил опит за подмяна на истината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование