„Преображения“ отбелязват във Велико Търново 110 г. от рождението на Янко Маринов

С гостуваща изложба на варненската Градска художествена галерия в ХГ „Борис Денев” във Велико Търново ще отбележим 110 годишнината от рождението на един от най-изкусните родни пейзажисти Янко Маринов, който напусна този свят през 2001 година. Откриването на ретроспективната експозиция под надслов „Преображения” ще бъде в четвъртък – 16 ноември от 18 часа. За инициативата от фонда си картини са предоставили търновската галерия и залите „Янко Маринов“ – гр. Килифарево. Пейзажи от Варна и старопрестолния град, портрети и фигурални композиции, както ранни произведения рисувани в Одеса през 30-те години на миналия век ще имат възможност да видят посетителите на арт-събитието.

Изложбата ще покаже още миниатюри и малки композиции, жанр който художникът привнася у нас след следването си в Петербургската  академия. Роденият на 24 декември 1907г. в Килифарево пейзажист постъпва в Морско – рибарското училище на Варна още през 1925. 14 години по-късно учи в Одеското художествено училище, следва в Русия до 1941г. Основател и пръв уредник е на Художествената галерия във Варна, след завръщането си у нас през 1944 г.

„Янко Маринов е класик, допринесъл с изкуството си за обогатяването на българската импресионистична живопис.  Повлиян от социалния реализъм на барбизонците, вибриращата мазка на френските импресионисти, конструктивната архитектоника на постимпресионистите и цветните петна на италианските macchiaioli Янко Маринов създава картини богати на живописни стойности. Неговите пейзажи, портрети и фигурални композиции са създадени с една творческа „невинност на окото“, която ги превръща  в „чисти просторни поеми“. Картините му въплъщават времето като мигновеност, като един единствен миг. Майстор на цвета, използвайки го като основно изразно средство, Янко Маринов създава изключителни картини, визии преследващи невъзможното“, споделя за автора Доротея Павлова, уредник на изложбата.

Участва в представителни изложби на българско изкуство в Германия, Ирак, Иран, Русия, Турция, Унгария и Финландия, има 29 самостоятелни такива у нас. Картините му се пазят в Националната художествена галерия, Варна, Търново, Габрово, Килифарево, Кърджали, Плевен, както и в частни колекции в Германия, Италия, Полша, Франция, Чехословакия. Носител е на 9 престижни международни отличия в областта на изкуството, в периода от 1967 до 1985 г.  За него проф. Атанас Божков казва: „Малки прелестни пейзажи със сюжети, в които няма действие и обстоятелствен разказ, но има ведра и подкупваща правда. Пейзажи с интимни изгледи, в които чувствата ни се отпускат с доверие- окъпани в благородните тонове, които радват очите и душата, озарени от сияния, които ни връщат към щастливите и красиви мигове от нашето битие…Такива бяха впечатленията ми от първите творби на Янко Маринов, които видях в края на 40-те и началото на 50-те години в софийските изложбените зали. Тогава знаех малко за неговата лична участ и за драматичните му обиколки из районите на действащите социални вулкани в съвременния свят, но имах чувството, че го познавам отблизо като човек и творец. Неговата живопис имаше ясни стилови отлики и убедителни пластично-структурни достойнства, а както е известно за подобна живопис като правило стои една ярка и завършена творческа личност“.

Според Кирил Кръстев „Янко Маринов е творец с изтънчена чувствителност, един поет на забулените в лека мъгла градски пейзажи, привечерни градски сцени и наситени с омара видения на пристанищния живот. Той не само улавя с вярно око характерния живописен материал в ония прости, всекидневни кътове на живота, които привличат неговата съзерцателна душа, но и бленува своите малки видения, за да ги обърне в оригинална естетическа действителност“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства