Преобразяването на „Сборная“

МОСКВА – Такова преобразяване не се помни от години. Цял свят очакваше Русия да бъде най-слабият домакин в историята на мондиалите. Седем мача поред преди турнира „сборная“ не можеше да победи нито един съперник в контролите. Води в резултата едва за 14 минути в тях срещу Турция.

„Русия изглежда толкова безнадеждна и беззъба“, каза коментаторът и бивш шотландски национал Пет Невин от „Канал 5“ преди световното. Но „Лужники“ и „Крестовски“, двата най-големи стадиона на мондиала, видяха съвсем друго. 5:0 над Саудитска Арабия и 3:1 над Египет с изключително атрактивна и радваща окото игра. Русия е на осминафинал на световно за първи път от 32 години насам. Успя, когато и България дебютно стигна елиминациите – в Мексико през 1986 година. За „сборная“ това е първо класиране след разпада на бившия Съветски съюз.

„Няма нищо изненадващо, че два пъти сме победили – каза в лаконичните си изявления треньорът Станислав Черчесов. – Имаме отбор, който знае как да се подкрепя. Бяхме разузнали добре Египет. Знаехме къде са слабите им места.“

1401

Бившият вратар бе превърнат в мишена на шеги и дори обиди преди световното. „Сборная“ се провали гръмко в турнира за Купата на конфедерациите миналата година и отпадна в групата. Така Русия стартира мондиала на 70-о място в ранглистата на ФИФА като най-слаб от 32-ата участника. Вестник „Газета“ написа, че само чудо може да помогне. Наложи се дори 38-годишният Сергей Игнашевич да бъде викнат от пенсия заради многото контузии.

Само че днес Русия не спи от футболна радост. И пише рекорди. Вече е най-добре стартиралият домакин в историята. Италия също вкара осем в първите си два мача през 1934 година, но получи два гола. За 180 минути тимът на Черчесов се разписа толкова пъти, колкото Испания отбеляза за цял турнир по пътя към титлата през 2010-а. Осемте попадения надминаха общия брой на миналите две участия през 2002 и 2014 година, когато бяха само шест.

И не само – Денис Черишев вече има три гола на световното първенство. Мечтае за „Златната обувка“, към която са посегнали звезди като Кристияно Роналдо, Ромелу Лукаку и Диего Коща. Какво чудо! Черишев е добър играч на испанския „Виляреал“, който вкара два гола в… последните два сезона в Примера дивисион. И нито веднъж в националния.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави цялата нация със съобщение във фейсбук. „Гледах мача заедно с моя беларуски колега Андрей Кобяков. Победа!“, написа той. Медведев публикува снимка как двамата се усмихват пред телевизора в Минск, където е на официално посещение.

„Сборная“ не е масло, през който всеки нож може да мине безпроблемно. Само веднъж вратарят Игор Акинфеев получи удар в рамките на вратата в два мача – дузпата на Мохамед Салах. И все пак трябва да се признае, че съперници на Русия не са били световни сили, а два арабски отбора без особени претенции. Въпреки това преобразяването е факт. Класа или късмет? Вероятно и двете!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят