Преобразяват гимназията по хранителни технологии и техника в Пловдив с 1,4 млн. лв.

Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в града под тепетата ще бъде тотално преобразена с 1,4 млн.лв. по европроект, спечелен от Община Пловдив, съобщи директорът на учебното заведение Людмила Ганева.

Безвъзмездната финансова помощ, отпусната за реализацията на проекта "Модернизация на инфраструктурата и подобряване качеството на образователната среда в ПГХТТ - гр. Пловдив", възлиза на 1 399 985,87 лв. с ДДС. 1 189 987,99 лв. (85% от общата сума) сумата представляват принос на ЕФРР (Европейския фонд за регионално развитие), а останалите 15% - 209 997,88 лв., са съфинансирани от държавния бюджет.

За период от 2 години до 26 ноември 2018 г. ще бъдат извършени строително-монтажни дейности и въведени мерки за енергийна ефективност с цел подобряване на цялостния микроклимат в училището на бул. "Васил Априлов" на изхода на Пловдив в посока АМ "Тракия". Проектът включва и доставка на оборудване и обзавеждане, съобразено със съвременните образователни стандарти, нужни за обезпечаване на професионалните обучения в ПГХТТ-Пловдив.

За последно професионалната гимназия е ремонтирана през 1984 г., когато е строена новата сграда. С реализирането на проекта учениците ще имат съвсем нови физикохимична, микробиологична и други лаборатории, в които ще изследват качествата и показателите на храните и напитките.

До края на май ще бъде избран изпълнител, следва проектиране и до края на август започва ремонтът, който ще продължи 270 дни. 821 000 лв. от сумата са за основен ремонт, саниране и поставяне на вътрешна отоплителна инсталация и на рампи на инвалиди, а 284 000 лв. - за обзавеждане и специализирано оборудване.

Останалите средства са за одит, строителен надзор и публичност по проекта. През 2019 г. гимназията, в която се обучават 620 деца, навършва 70 години и ще празнува юбилея си с напълно обновена сграда.

11pl4003-1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование