Препоръчват цистерни с вода на полето за лична хигиена

На разстояние от 1,5-2 метра трябва да са отдалечени селскостопанските работници и животновъдите на полето, в оранжериите и в обора. Това гладят препоръките на Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) към земеделските стопани, публикувани на сайта на ведомството.

От там съветват стопаните да не допускат на работа работници с грипоподобни симптоми и да осигурят източници на вода за лична хигиена на нивата като цистерни. Освен това - земеделските стопани следва да разполагат с препарати за дезинфекция на ръцете и подходящо работно облекло и предпазни средства - ръкавици и маски. Тракторите и другите земеделски машини също трябва да се дезинфекцират, съветват от БАХБ.

От агенцията припомнят, че въпреки че коронавирусът е зооног, няма данни с него да се заразяват стопанските животни. От ведомството съветват да се ограничи до минимум достъпът на външни лица, а в случай на зараза на стопаните, грижата за животните да се поеме от други лица. От БАХБ припомнят, че животновъдите са най-наясно и най-подготвени за мерките за ограничаване на пандемията, предвид заразите по животните през последните години.

Ведомството съветва мерки срещу струпването на хора на едно място да вземат и собствениците на ветеринарни аптеки и клиники. А дезинфекцията на обекти с по-голям трафик на хора да се извършва три пъти дневно, а при възможност и след всеки клиент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини