Престижните обекти на Ердоган стават бреме

Турската лира се обезцени драматично

Фирмите - в тежко финансово положение

Огромни мостове, бляскави летища, нови магистрали – престижните обекти, започнати от Ердоган, впечатляваха света. Но се разбра, че те крият повече рискове, отколкото шансове за икономиката на Турция, посочва НЦЦ.

Четвъртият по големина висящ мост в света се продава. Италианската строителна фирма „Astaldi“ продава дяловете си в консорциума Otoyol Yatarim ve Isletme, който строи една от отсечките на новата магистрала от Истанбул за Измир, посочва швейцарският „Нойе Цюрихер цайтунг“ (НЦЦ). Перлата на новия магистрален път е мостът „Осман Гази“ над залива при Измит. Съоръжението от 2,5 км съкращава с 1 час пътя от Истанбул на юг.

Смяна на собствеността се очертава също и за новото международно летище на Истанбул. Kolin Construction, една от петте компании в консорциума IGA, иска да продаде своя дял от 20%. А в анадолския промишлен град Коня спря изграждането на соларен енергиен парк от 1 милион мегавата. Причината: трудности с кредитирането.

Турският икономически възход под ръководството на Ердоган се дължеше най-вече на бума в строителния сектор. В негови визитни картички се превърнаха големи и разточителни инфраструктурни проекти, финансирани основно с чужди кредити.

Драматичното обезценяване на турската лира превърна задълженията към чужди банки в тежко бреме за турските фирми - особено за онези, които генерират печалбите си в Турция. Големите инфраструктурни обект се раздават по схемата BOT (Build-Operate-Transfer). Фирмите изпълнителки получават правото да управляват готовия проект за определен срок преди да го прехвърлят на държавата. По този начин, чрез приходите от обекта, инвеститорите покриват направените разходи за неговото изграждане. Сегашната рецесия в Турция обаче влошава изгледите им за печалби.

Дълговата криза се дължи основно на крайно тежкото финансово положение на фирмите. Държавният бюджет, който има дефицит от 30%, все още е стабилен, но високите гаранции, поети от държавата, са фактор, който може да разклати финансите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения