Престонаследникът на Абу Даби посреща Борисов в президентския дворец

Престолонаследникът на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ, 57- годишният шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян ще посрещне премиера Бойко Борисов в президентския дворец. Церемонията по официалното посрещане ще започне в 12 часа, а на нея ще прозвучи и химнът на България.

Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян e по-малкият брат на Президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Заид ал Нахая.

Принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е определен да води преговори от името на ОАЕ в областта на енергетиката, туризма, икономиката и инвестициите в инфраструктурни проекти. Официално коронянският принц на Абу Даби, главнокомандващ на въоръжените сили на Обединените арабски емирства, е завършил академията Sandhurst (Великобритания) през 1979 година.

След завръщането си от Англия преминава военно обучение в Шаржа, става офицер на въоръжените сили на Обединените арабски емирства.

Той е офицер на американската гвардия, пилот на военновъздушните сили на ОАЕ и командир на въоръжените сили на ОАЕ. През 2003 г. е обявен за втори конен принц на Абу Даби.

След смъртта на баща си на 2 ноември 2004 г. той става Принцът на венеца.

От декември 2004 г. е председател на Изпълнителния съвет на Абу Даби, член на Върховния съвет за петрол.

Известно е, че шейх Мохамед бин Зайед вярва, че ОАЕ трябва да играят много по-голяма роля в световната политика.

ОАЕ има брутен вътрешен продукт от 540 млрд. долара, висок доход на глава от населението, което е около 4 милиона, търговски излишък и отворена икономика.

През годините управниците на страната се опитват да диверсифицират икономиката на ОАЕ и да не разчитат само на петрол.  Туристическият сектор се развива благодарение на луксозните хотели и плажовете. В страната инженери, лекари, учители са с високи заплати.

Обединените арабски емирства е федерация на абсолютните наследствени монархии. Тя се управлява от Висшият федерален съвет и се състои от седемте емири на Абу Даби, Аджман, Фуджейра, Шаржа, Дубай, Рас ал-Хайм и Ум ал-кайван.

Всички отговорности, които са не предоставени на националното правителство, са запазени за емирствата. A процент от приходите от всяко емирство се разпределят на централния бюджет на ОАЕ.

Въпреки че са избрани от Висшия съвет, президентът и министър-председателят по същество са наследствени.

Емирът на Абу Даби заема президентството, а емирът на Дубай е министър-председател.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България