Преференции объркаха партийните сметки

Бившата председателка на НС Цецка Цачева остава извън парламента

Избирателите пак се подсигурявали с партийния номер в графата за преференциите

Сътресения в листите на партиите и коалициите, които намериха място в 44 НС, предизвика преференцията, която за втори път се използва на парламентарни избори след вота през 2014 година.

Най-голямата жертва даде ГЕРБ - Цецка Цачева остава извън новия парламент. Дългогодишната председателка на институцията бе на второ място в списъка в Плевен. Благодарение на преференцията тя стана четвърта, след като бе изпреварена от Владислав Николов и Пламен Тачев. Двамата получиха съответно по 5200 и 4300 преференции, а Цачева е със значително по-малко - 3200.

Пренареждане за ГЕРБ имаше и в Благоевград. Оттам със сигурност в парламента влиза последният от листата - Стефан Апостолов, който има 6637 гласа. 23-годишният мъж е футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

С преференции 6703 на брой влиза и Александър Манолев, шеф на Агенцията по метереологичен контрол. Той става депутат от ГЕРБ от Сандански, като от пето място става втори след водача Цветан Цветанов.

Областният лидер на ГЕРБ в Пиринско Даниела Савеклиева има 2515 преференциални гласа. Тя ще влезе в парламента, тъй като се нарежда на четвърто място в депутатската листа след първите трима „преференциални” депутати.

В Бургас трима кандидати пренаредиха листите - Димитър Стоянов от БСП, Ася Пеева от ГЕРБ и Ангел Исаев от ДПС. Номерата им съответстваха на тези на партиите в бюлетината. Съответно 10-10, 11-11 и 9-9.

Очаквана бе подкрепата за Стоянов, който е бивш местен лидер на БСП. Той ще заеме позицията зад водача Петър Кънев. Димитър Стоянов е събрал 4566 гласа - 10% от гласовете за БСП. Ася Пеева от ГЕРБ е заместник-директор на училище в Поморие. Тя печели 6057 гласа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика