Преференция - това звучи гордо!

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

След всичките скандали, съмнения за корупция при управляващите, Борисов ги размаза

Един колега, който не иска да бъде цитиран, написа на приятелите си във фейсбук следното: „Евроизборите са още едно доказателство за единството на нацията. С общи усилия успяхме да осигурим поне за 17 души по-хубав живот. Не е много, но е нещо. Те няма да ни върнат жеста (както не го направиха и предишните, и по-предишните, и тези преди тях). Важното е, че всички заедно сме причината 17 български усмивки да грейнат на европейския небосклон.“

Истинско мажоритарно чудо се случи на тези иначе бутикови избори. За първи път 42 (плюс-минус) се заиграват с имената в конкретните листи. Това е първият и най-мащабен изблик на мажоритарен вот в България. И да ви кажа - за Европа няма никакво значение. Едни 17 души отиват в аристокрацията и... блазя им.

Това е най-точното обяснение какво представлява за българите този евровот. Стандарт за 17 души, които рядко ще виждаме и едва ли ще направят нещо за страната си. Защото са европейци, с европейски стандарт на живота. Така е.

И второто „Така е“ е, че нашите 17 са плюнка в морето от стотици играчи на нашите западни батковци. Те ще бъдат претопени, ще бъдат изядени от общите европейски политически семейства. Някои дори ще идват да ни казват колко е редно да правим едно, че и две, че и три. Например „Истанбулската конвенция“, която не разбираме. Или нещо друго.

Поради тази причина има нещо, което ми е адски странно. Как така хората се заиграха с преференциите? Как се променя? Защо е толкова важно Радан Кънев да бъде евродепутат, вместо Христо Иванов, Тома Белев или Стефан Тафров? Еднакви - демократични българи. И заплатата - същата. Но тази преференциална битка беше приета присърце от хиляди, десетки хиляди българи. Демократите дори и по плажовете се вълнуваха кой ще иде в Европа и... все тая.

Дали е Радан Кънев или Стефан Тафров нищо не променя живота ни. Нито живота на тяхната коалиция, ос­вен че Радан става официално неформален лидер на тази самоорганизираща се група. Което само по себе си е абсурдно.

А, вижте колко странно става сетне. Всички тези хора дадоха гласа си за Радан Кънев, който практически е лидер, но няма как да бъде лидер, защото, защото отива в изгнание в Брюксел.

На ви преференции!

Другата партия, в която се заядоха на тема преференции беше БСП. А там беше не на живот и смърт, а на чест. Понеже са социалисти.

Защо беше толкова важно Сергей Станишев да участва в изборите, при условие, че е лидер на ПЕС? И без избори пак ще си е лидер. Е, тогава на кого в Европа му пука дали Сергей е в листата за евродепутат? На никого! Но ей на - похарчиха се страшно много усилия (нямаме данни за финанси), за да се докаже, че... Сергей пак е под Елена.

А пък в същото време Корнелия Нинова прие провокацията Станишев прекалено лично и изгуби. Какъв u беше проблемът на тази лидерка? Лидерът на ПЕС е в листата й? Каквато и европейска политика да защитава, той е лидер на ПЕС и е българин, и ето БСП. Слагаш го на първа писта и той ти върши работата. Ще ти докара всички европейци, ще се напъне, ще намери пари, ще се изправи лице в лице с Борисов. Спечелете изборите, а след това се карайте дали един човек иска да бъде жена или мъж, по конвенциите. Не! Ще го гоним. Честита оставка, лейди-ин-ред!

Не вярвам в мажоритарния избор. Изобщо. Мажоритарният вот е въпрос на материални възможности и трибуна, което пък е следствие от първото. Това означава пари. Даже много пари. Например, английският футбол е най-добрият в света, но защото общият бюджет надхвърля в пъти националния бюджет на България. Ако е с бюджета на родната професионална лига, ще бъде също толкова затрогващо тъп. Пазарна икономика.

Политиката не би следвало да бъде пазарна икономика, а е такава и мажоритарният вот в преференциалния си вид е точно това. Никой, никой човек с добра идея, чест и възможности няма как да пробие в мажоритарен вот. Ако няма достъп до националните телевизии, дори и при нас - печата, няма шанс. А той няма да има шанс, защото според закон всяка негова изява трябва да бъде платена. Смотаната популистка кампания на Слави Трифонов за мажоритарен избор е толкова вредна, колкото е вредна корупцията. Той самият е доказателство за това. Защото хората, които събира за собствения си политически проект, е по негови условия, в условия на човек, който владее ефира. Пари, пари, пари - това е политиката.

Знаете колко струват президентските избори в САЩ? Няма как да участваш, без да си събрал няколко милиарда долара. Тогава какво е изборът? Идея, морал или пари? Няма смисъл да спорим. Питайте Доналд Тръмп. Или Клинтън - мъж и жена. И баща и син - Буш.

Държавите се управляват от хора с възможности, а ние като обикновени хора искаме и някаква справедливост. Тя е трудно постижима и се прави от хора, които имат мъжество, сила, познания и са посветени на това. Според „Първият закон на кап. Спахоу“ дясното мислене приключва пет дни преди заплата.

Левицата имаше всички шансове да спечели тези избори, които щяха да u отворят вратите за други важни ходове, но ей на - отгледаната от СДС Корнелия Нинова, взе нещата по чисто капиталистически - той или аз. Той, разбира се. Той, защото има повече възможности. По капиталистически. Чиста логика и аритметика. Това е отговорът след изборите.

Политика не се прави с чисти норми, а с познаване и управление на общата картина. Когато отиваш на битка, всички от твоя лагер са важни - и Сергей, и Елена, и Кирил, и Добрев, и Светия дух. Когато започне битката, не се правят вътрешни битки, защото иначе си обречен. Дори Сталин е пускал криминалните престъпници срещу Хитлер, после... Добре че не сме живели при него и тогава.

Сега и ако заради този си провал на Нинова, Кирил Добрев стане лидер на БСП, ще мина към хаитянските вярвания - поне ще мога да мушкам дявола с игли.

Първо, логиката побеждава. Вътрешните, смотани борби на БСП, докараха партията да бъде унизена. След всичките скандали, съмнения за корупция при управляващите, Борисов ги размаза. Това е все едно да ти дадат дузпа в последната минута на мач, вратарят да е контузен и отборът ти да се скара кой ще удря. Накрая не уцелваш вратата.

Вярвам в пирамидата на Маслоу. Човек, който няма с какво да нахрани децата си, не може да стъпи на следващите нива, камо ли да участва във философията на бъдещето. Ето поради тази една причина, преференциалният вот, мажоритарният вот не е отреден на хора, дето са под линията на бедност. Те могат да бъдат използвани и лъгани, че всичко е заради тях, и само заради тях и единствено заради тях. Народът. Лъжа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари