Прецедент - Арбитражният съд отмени $500 000 глоба за родните щанги

Родната федерация по вдигане на тежести (БФВТ) сътвори поредния прецедент в световната история, този път с положителен знак. Тя стана първата организация, успяла да отмени решение на Международната централа (МФВТ) за огромна финансова санкция. Арбитражният съд (КАС) в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови за невалидна глобата от 500 000 долара, наложена от МФВТ.

Санкцията бе за 11-те хванати национали със забранени стимуланти през 2015-а. После 3 независими лаборатории установиха, че причината е в замърсена партида на хранителна добавка. Така родните щанги доказаха, че инцидентът е станал не по вина на тежкоатлетите, а на производителя.

Това е третата голяма победа за този спорт. През юни 2015 г. МФВТ уважи аргументите на БФВТ и намали санкцията за нашите състезатели, замесени в допинг скандала. Така тежкоатлетите ни бяха със спрени права 9 и 18 месеца, вместо 4 г. и доживот. После КАС отмени глобата, но МФВТ спря българите от участие на олимпиадата в Рио и се опита повторно да санкционира БФВТ с половин милион долара.

„Вече два пъти КАС се произнася в полза на България - заяви адвокат Радостин Василев, който защитаваше интересите на щангистите ни в Лозана. - И ако световната централа направи отново опит да накаже нашата федерация това ще е прецедент в международното право. Силно се съмнявам, че ще прибегне до подобни действия. А решението да спрат от олимпиада отбора е незаконно. Затова се говори за алтернатива. Плащаш глоба и отиваш на игрите, или не отиваш, но и не плащаш санкцията. Не може и двете! Имат правилника, а самите те не си го спазват.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт