Пречиствателна станция за 1,8 млн. лева ще строят в Котел

Горската сеч е причина за безводието и замътването на водата

Пречиствателна станция за питейни води ще бъде изградена в местността Изворите в Котел. Средствата в размер на 1,8 млн.лева са осигурени от Министерството на регионалното развитие- 300 хил.лева от тях вече са преведени на общината. "В и К" в Сливен е започнала да изготвя строителната документация - съобщиха от водоснабдителното дружество.

Пречиствателната станция и прилежащите й съоръжения ще бъдат на площ от 6 хил. квадрата. Дебитът от 50 литра в секунда ще е напълно достатъчен за нуждите на 6-хилядния Котел. Предстои узаконяването на нов водоизточник в местността Трите вятъра. Той ще може да осигурява допълнителни водни количества от 20-30 литра в секунда. Ще бъде изграден и довеждащ водопровод от Трите вятъра до новата пречиствателна станция и мрежата на града.

"Това е спасителен вариант за безводието в Котел, причинено от изсичането на големи площи гори във вододайната зона на града" - заяви управителят на "В и К" Севдалин Рашев. Изсичането на горските площи е причина и за замътването на водата, която се доставя по гравитачен път, тъй като липсвала естествената пречистваща сила на гората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България