Прибраха в социален дом братчетата и сестричетата на Мустафа

Братчетата и сестричетата на изоставеното от родителите си 9-годишно онкоболно момче Мустафа Х. бяха изведени от дома на баба си и дядо си в кърджалийското село Бряговец (община Момчилград) и откарани в Център от семеен тип със заповед за временно настаняване. Социалните служби тепърва ще изготвят експертна оценка за състоянието на семейството на Мустафа и чак след това ще се вземе решение дали децата ще бъдат настанени за постоянно в приемно семейство.

Социалните служби и полицията в Карджалийска област реагираха по-малко от 24 часа, след като от Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив алармираха, че никой от роднините и близките на Мустафа не го е потърсил повече от месец и половина.

Диагностицираното с остра линфобластна левкемия деветгодишно момче се оказа най-голямото от четирите деца на Джейлян Халилова, която ги е оставила на грижите на майка си и баща си в Бряговец. Бабата и дядото отглеждали в пълна мизерия и нищета трите по-малки деца, които били съответно на 1, 2,5 и 7 години.

Стотици българи с добри сърца откликнаха на призива във Фейсбук да се помогне на малкия Мустафа с дрехи, обувки, храна и сладкиши. Изпратените и доставените на място колети бяха толкова много, че от клиниката по детска онкохематология към Университетска болница "Свети Георги" на бул. "Васил Априлов" 15 в Пловдив помолиха благотворителната акция на групата "Да помогнем на Мустафа" в социалната мрежа да спре. Въпреки това във вторник и сряда в Панагюрище, Пловдив и други градове са организирани пунктове за събиране на дарения за 9-годишното дете.

Самият Мустафа е много мълчалив и дискретен, а освен това говори на турски, тъй като знае твърде малко думи на български. За да комуникират с него, на персонала на клиниката се налага да търсят съдействие от майки на деца от турски произход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България