Приветствие на Българския патриарх Неофит за Деня на народните будители

По случай Деня на народните будители Българският патриарх Неофит отправи приветствие, разпространено от пресцентъра на Светия синод.

Ето и пълният текст:

Скъпи сънародници,

Денят на народните будители ни подканва да се завърнем назад във времето, когато с живота и с делата си христоименитите наши предци сочеха на благочестивия ни народ пътя на непримиримостта и достойнството, на онази истинска свобода, която се дава само на търсещите Христа Спасителя, Който е казал: „Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни“ (Иоан 8:32). Вдъхновявани от този божествен идеал за свободата, строителите на днешна България полагаха всички свои дарования, сили и способности, а понякога дори собствения си живот, за бъдещето на своите братя и сестри по вяра и род, с които споделяха съдбата на вековното робство.

В деня, определен за светлата памет на всички тези колоси на българския дух – ние отново прекланяме глави пред тяхното дело, свеждаме чела пред техния подвиг и възнасяме нашите молитви към небесата в моление за вечната им памет и за пребъдването на техния идеал – духовно и политически свободната и независима наша родина България, която е наш дом и наше отечество, наша радост, утеха и опора в дни на изпитания и на криза на ценностите и духовността, които преживяваме в началото на третото хилядолетие.

Денят на будителите на съвременна България е тясно свързан с Църквата, което не е случайно. В Църквата са скрити силите и способностите на свободния български дух и в нея те намират своите основания, своето оправдание и своето бъдеще. Възраждането на благочестивия ни народ започна от делото на един монах – преподобния Паисий Хилендарски – чадо както на своя народ, така и на Христовата Църква, за да премине през всички онези колоси на Православието у нас, без които българската духовност щеше да е лишена от съдържание особено днес, когато благочестивият български дух отново намира своето съдържание и своята свобода не другаде, а именно в Църквата, кораба на нашето спасение.

Честит и благословен празник!

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България