Привличаме корейски инвеститори у нас

Български фирми се срещнаха с корейски инвеститори по време на бизнес форума, организиран от Корейската асоциация на компаниите-вносители (KOIMA) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Българският бизнес търси възможност да увеличава експорта към Азия“, това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на събитието. През 2016 г. търговията между България и Република Корея е достигнала 201 млн. долара, което е увеличение от над 30% на годишна база, посочи той. Българският експорт към Корея достига 77,6 млн. долара, а вносът от Корея възлиза на 123 млн. долара за година.

По думите на министъра българското правителство налага конкретни мерки за насърчаване на инвестициите като ускорено административно обслужване, финансова подкрепа за професионално обучение. Освен това България прилага най-ниските данъчни ставки в ЕС 10% корпоративен данък.

Посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Бунам подчерта, че България изнася за Корея основно тъкани, зърнени продукти, и стоки от промишленото строене. „Много от продуктите на селскостопанския сектор на страната ви представляват интерес за нас , като розово масло, мед, вино, кисело мляко“, добави посланикът на Корея.

Той и Димитър Димитров, зам.-председател на КРИБ подписаха заедно меморандум за сътрудничество. Документът очертава много нови хоризонти за сътрудничество в различни сектори на икономиката - селско стопанство, хранителна индустрия, машиностроене, фармацевтична индустрия, нови технологии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес