Привлякоха като обвиняеми турчин и иранец за контрабанда на 288 кг хероин

Под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура -Хасково се води разследване за контрабанда на високорисково наркотично вещество хероин, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Установеният и иззет по надлежния ред хероин е с общо брутно тегло 288,380 кг на обща стойност 17 744 700 лв. по цени за съдопроизводството, съобщават от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при Агенция „Митници“ под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Хасково.

Като обвиняеми са привлечени: С.Р., на 36 г., ирански гражданин – за престъпление по чл.242 ал.4 предл.1, вр.ал.2, вр. чл.20 ал.2 от НК;

и С.Й., на 40 г,. турски гражданин – за престъпление чл.242 ал.4 предл.1, вр.ал.2, вр. чл.20 ал.4 от НК;

В тези случаи Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

До момента е установено, че на 14.04.2019 г., на ГКПП „Капитан Андреево“, при извършена от служители на Агенция „Митници“ щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, в товара на товарен автомобил с иранска регистрация, управляван от С.Р. ирански гражданин, са открити общо 288,380 кг хероин. Превозваният товар представлявал камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформени като колети от Иран до България, гр. Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода на камерата се наблюдавали множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната конструкция на камерата. Същите керамични плочи били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната конструкция на камерата. При демонтиране на керамичните плочи покриващи пода и тавана на камерата, във всяка една от плочите са открити квадратни пакети (общо 144 броя), обвити в прозрачен полиетилен и съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагира на хероин.

Хероинът е иззет с протокол за претърсване и изземване, одобрен от Окръжен съд-Хасково.

Наблюдаващият прокурор е възложил на служители от ГД „БОП“ при МВР и на други структурни звена от МВР, извършването на необходимите оперативно-издирвателни мероприятния. В резултат на това е установен и получателят на товара в страната ни – турският гражданин С.Й., който също е привлечен като обвиняем.

Извършени са неотложни действия по разследването –претърсване и изземване в помещения и МПС, намиращи се в различни населени места в страната, в изключително кратък срок са разпитани множество свидетели и др.

Днес наблюдаващият прокурор внесе искане в Окръжен съд-Хасково за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право