Приемат първи випуск военни лекари

В Медицинския университет във Варна

Първи випуск военни лекари ще приеме за новата учебна година Медицинският университет във Варна, съобщи ректорът му проф. Красимир Иванов. Новата за България специалност се открива по идея на здравния министър проф. Николай Петров и съвместно с ВВМУ "Н. Вапцаров".

"Местата за бъдещи военни медици са 20. Интересът от страна на кандидат-студентите е огромен, което ни радва, защото конкуренцията е гаранция за качество", коментира проф. Иванов. Според него освен традиционните дисциплини студентите ще карат летни стажове в базите на ВМА, където ще придобиват специфични знания и умения, а на финала ще получат две магистърки дипломи - от МУ и ВВМУ. "Целевото инвестиране в подготовката на медицински специалисти е и мярка за задържане на младите лекари у нас", подчерта проф. Иванов и припомни, че 60% от работещите в момента медици са на възраст над 55 г.

"У нас има потребност от военни лекари и се гордея, че младите проявяват интерес към тази професия", заяви здравният министър проф. Николай Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони