Приеха бизнес плана на ВиК-Шумен с ценови скок на водата

Снимка: Цветелина Георгиева

Общинския съвет на Шумен одобри в четвъртък бизнес-плана на местното ВиК за следващите 5 г., в който е заложена и по-висока цена на водата от 3,26 лв. за кубик. В момента шуменци плащат 2,64 лв. Завишението на цената се оказа препъни камъкът за бизнес-плана, който беше обсъждан бурно и на предходна сесия в присъствието на зам.министъра на регионалното развитие Малина Крумова. И на тази дебатите бяха разгорещени. С 22 гласа "за" и 14 "против" съветниците решиха на предстоящото заседание на ВиК Асоциацията кметът Любомир Христов да подкрепи документа.

Одобрението си дадоха всички съветници от ГЕРБ, макар че преди месец двама Владислав Горанов и д-р Стоян Тодоров с лични изявления се обявиха против. БСП бяха против, а групата на ДПС не участваха в гласуването. Групата на АБВ-Народен съюз беше "за". Разногласие имаше и в групите на Реформаторите и Патриотите.

Както "Труд" писа, още на предходното заседание съветникът Добромир Драев от РБ показа организирана от него подписка, подкрепена от над 4 000 шуменци срещу завишението. Бизнес-планът уж беше отложен за доработване, а сега влиза в същия вариант, коментираха съветници.

Според шефа на ВиК Красимир Марков обаче, малцина са си направили труда да вникнат в него. Той обясни, че ако не бъде приет, това ще бъде пречка дружеството да кандидатства по европрограми за нов довеждащ водопровод и за пречиствателна станция за питейни води.

Кметът на Шумен Любомир Христов настоя ВиК да дава на всеки 3 месеца отчет как намалява загубите на вода, да не се вдигат заплатите в дружеството и качествено да се възстановяват улици след авариите.

Нова цена на водата за абонатите на ВиК-Шумен може да влезе в сила само при одобрение от Комисията по енергийно и водно регулиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България