Призиви за оставка и на Зеехофер

Висш представител на ХДС на Ангела Меркел призова вътрешния министър и лидер на сестринския й ХСС Хорст Зеехофер да последва примера й и да подаде оставка от партийния пост, предаде Ройтерс.

“Ангела Меркел показа как се поема отговорност за лоши изборни резултати”, заяви пред в. “Велт” Тобиас Ханс, премиер на провинция Саарланд. И допълни, че би искал и Зеехофер да последва стъпките й. Преди две седмици на общите избори в Бавария ХСС отбеляза най-лошия си резултат и за първи път от 61 години загуби мнозинството си в парламента на провинцията.

В понеделник Меркел обяви, че няма да се кандидатира отново за лидер на ХДС на конгреса през декември, след като партията й понесе удар на вота в провинция Хесен в неделя, на който бе подкрепена от 27% - срив с 11,3%. Меркел обаче отсече, че остава на канцлерския пост до изтичането на мандата й през 2021 г.

А днес заяви, че сдаването на партийния пост не отслабва позициите й и дори напротив - ще има повече време да се концентрира върху работата си като правителствен шеф и върху световните дела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа