Приключват до есента дела за афери в болниците (обзор)

Чакат експертизи за инцидента с детето на Московски

Следователите са поели 4 пъти повече случаи, отколкото през миналата година

Националната следствена служба (НСлС) работи по 20 дела за нарушения в болниците. Още през есента може да има приключили разследвания, макар че до момента няма обвинени лекари или медицински директори. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

От края на миналата година Сарафов е директор на НСлС и отчете работата на службата за първите 6 месеца на 2018 г. Той призна, че е заварил следствието в не много добро състояние и затова се наложили структурни промени. Създадени са 4 нови отдела за разследване - специализиран, за криминални, за стопански и за финансови престъпления.

Четири пъти са се увеличили делата, по които работят в НСлС в сравнение с минали години. От януари до края на юни 76 следователи са работили по общо 214 досъдебни производства. За сравнение - през цялата 2017 г. разследванията са били 60, през 2016 г. - 51, а за 2014 г. – 41 дела.

Сред тежките разследвания, възложени на НСлС, е и това за инцидента в ски курорта Боровец от февруари, когато загина 4-годишният син на транспортния министър Ивайло Московски. Детето падна от моторната шейна, управлявана от баща му. По делото работи екип от следователи, ръководени от зам.-директора на следствието Магдален Маринов. Сарафов не даде подробности и детайли по разследването и не се ангажира със срок за приключването на работата.

“Извършени са многобройни действия и повторни огледи на местопроизшествието. Разследването в голяма степен зависи от заключенията на назначените експертизи, които не са готови”, поясни Сарафов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право