Приключи археологическият сезон и на Мисионис

150 000 лв. са вложени в разкопки и консервация

Консервация на разкрити в предходни сезони части от крепостта Мисионис, която е на 7 км от Търговище, е извършена с по-голямата част от осигурените за проучванията средства. Това стана ясно на заключителна пресконференция, в която участва ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров, археологът Ангел Конаклиев, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и други.

Според проф. Овчаров тази година са направени впечатляващи разкрития на две епископски резиденции от V и VІ век. Намерени са допълнителни данни за опожаряването на крепостта при завземането й през 1393 г.

Овчаров припомни и за кръщелницата, баптистерий, която е открита и предстои да бъде експониран там под съответното защитно съоръжение, за да бъде видима, но и да се съхрани.

Според него потокът туристи непрекъснато се увеличава и крепостта, позната в миналото като Крумово кале, наистина има възможност да се превърне в „перлата на Североизтока”.

Археологът Конаклиев, от местния исторически музей, допълни, че този сезон е работено по разкриването на 7 нови сгради около базиликата.

Разкопките тази година бяха финансирани с близо 150 000 лв. 2/3 от сумата беше отпусната от държавата след внесено искане от Общината, като беше записано, че те трябва да се използват и за консервация. От местната администрация в Търговище и дарители беше осигурена и останалата част от средствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България