Приключи гласуването на парламентарните избори в Унгария

Приключиха парламентарните избори в Унгария, които протекоха при значителна избирателна активност. За първи път се гласува по сложна смесена избирателна система. Първите частични резултати се очакват около 22.00 часа българско време.

Първите прогнозни данни на социолозите показват, че дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан ще спечели парламентарно мнозинство с преднина от 20 и повече процента пред крайнодясната партия "Йоббик" и социалистите. Единствената неизвестна, според тях, е дали Орбан ще си възстанови квалифицираното мнозинство от две трети в 199-местния парламент, информира БНР.

Ръководството на ЕС следи отблизо изборите в Унгария, тъй като се опасява, че при една нова и евентуално внушителна победа на партията на Орбан, импулс за развитие и укрепване могат да получат десните националистически сили в други страни от Централна Европа, особено в Полша и Австрия.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят 5-процентова бариера. Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия, главният им опонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), както и обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", Партията на Зелените - "Политиката може да бъде различна и партията "Демократична коалиция".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа