Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

Снимка: МВнР на Турция

Доставката на втората партида компоненти от руските противозенитни комплекси С-400 е завършена днес на военновъздушната база „Мюртед“ край Анкара, съобщиха от турското военно министерство, цитирани от БНР. Третата партида елементи на системата с далечен обсег на действие ще бъде доставена по море и ще включва 120 ракети от различен тип.

Доставката на втората партида части започна на 27 август - денят, в който турският президент Реджеп Ердоган се отправи на изненадващо посещение в Русия, където с руския си колега Владимир Путин обсъждаха ситуацията в Сирия и възможностите Анкара да закупи руски бойни самолети.

Доставката завършва само ден преди предстоящата утре в турската столица среща на държавните глави на Иран, Русия и Турция, посветена на Сирия.

Турция закупува от Русия 4 батареи от комплексите. Всяка една от тях се състои от 1 мобилен команден и радарен център и 8 установки с 4 пускови тръби за ракети всяка.

До момента Турция е единствената друга страна, освен Китай, на която Москва се е съгласила да продаде комплексите С-400.

В Русия се провежда обучение на турски военен персонал за работа със системите и се очаква те да бъдат приведени в бойно дежурство през април догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят