Приключи летният лагер в Кремиковския манастир, патриарх Неофит се срещна с децата (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Патриарх Неофит благослови децата от приключилия днес летен лагер в Кремиковския манастир. Белоградчишкият епископ Поликарп оглави Светата литургия в манастира на празника Симеоновден. Днес, 1-ви септември, се отбелязва и църковната Нова година. Деца от кремиковското читалище „Светлина” посрещнаха двамата духовници посипвайки пътеката с цветни листенца, които грейваха от първите септемврийски слънчеви лъчи.

Това лято 600 деца прекараха по една седмица в манастира, където за шести път се проведе православен лагер. Денят им започва с утринно богослужение в манастирската църква „Покров Богородичен”, разказа Николина Стоянова, учител по вероучение. След това е закуската, а после идва изучаването на притчи и източноцърковно пеене.

Следобедните часове децата се занимават с ръчен труд, изработват икони и броеници, майсторят картини от гипс и цветя. На открито те изучават народни танци, ходят на походи, практикуват конна езда и се състезават в игри. После малчуганите участват във вечерните богослужения, а денят им приключва около лагерен огън.

От тази година децата нощуват в новоизградената база в самия манастир. Освен броя на леглата, екипът също е увеличен - вече преподават 4-ма учители и 30 помощници, които подготвят програмата още от зимата. Най-малките посещаващи лагера са на предучилищна възраст, а най-големите са младежи на 15-18 години.

Отец Серафим Янев, свещеноиконом на Кремиковския манастир, сподели, че значимо предизвикателство, но и голямо удовлетворение за организаторите е групата от малчугани със специални образователни потребности. „Тази смяна стана традиция и децата я чакат с нетърпение”, похвали се свещеникът и допълни, че още от сега екипът има интересни идеи за догодина.

Лагерът привлича деца от всякакви семейства – и вярващи, и скептични. Отец Серафим отбеляза, че това е много добро и полезно, защото всяка вечер децата разказват по телефона на родителите си какво са научили, продължават да споделят и като се приберат у дома. „Така сякаш и родителите им са били на лагера и те получават знания за вярата лично от децата си”, каза свещеникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България