Приключи Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва”

С пожелание за нови срещи догодина кметът на Перник Вяра Церовска закри 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” и връчи плакети за принос в развитието на фестивала.

С отличията бяха удостоени Цветана Манова - етнограф, Иванка Василева - гл. експерт в отдел „Култура” в община Перник, Венцислава Крумова - директор на РИМ и фотографите Борис Мутафчиев и Андон Тацев, предаде Радио Благоевград.

В продължение на три дни Перник бе европейска столица на маскарадните игри. Сурвакари и кукери от цялата страна представиха традиционната за техните региони маскарадна обредност. Заедно с тях в Перник играха и 19 групи от чужбина. Рекорден бе броят на участниците. Над 7500 души, сред тях 1300 деца за пореден път доказаха, че традицията е жива и че ще пребъде. Фестивалът свърши, но веселбата - не.

Грохот на звънци и чанове се носи из града. Тежка нощ очаква журито. Класирането ще бъде обявено утре на специална пресконференция, а тази нощ ще стане известен победителят на публиката- групата, събрала най- много гласове в SMS- гласуването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони