Приложение на ученици от Смолян разпознава Е-тата в храните

Ученици от Езиковата гимназия в Смолян създадоха специално приложение, което разпознава вредните добавки в храните. Инсталирането му на мобилен телефон е безплатно, а продуктът вече се ползва от над 6 300 потребители, съобщава БНТ.

Венелин, Александър, Даниела и Надежда, или иначе казано мениджърския екип на учебната компания "Ноетик". За няколко месеца, вдъхновени от учителката си Калинка Атанасова, те успяват да разработят мобилно приложение, което разпознава вредни или полезни са добавките в храните.

"Те са деца, които боравят с технологии, въпреки че те не учат информационни технологии, сами се обучаваха на езика и паралелно с това правеха приложението", каза Атанасова.

Чрез камерата на телефона се сканира етикета на даден продукт и само след секунди излиза резултат. Базата данни също е разработена от учениците, а това, заедно с дизайна на приложението им отнело доста време.

"Трябваше да помислим как да изглежда, да е атрактивно... и другото да го направим така че да е възможно най-просто нали, без да влизаш в по десет менюта, да търсиш къде се снима, къде се сканира", обясни Венелин Чакалов.

Приложението има допълнителни опции, чрез които може да се намери по-подробна информация за дадена съставка или да проследите предишните си сканирания. Учебната компания на учениците от Смолян беше избрана за най-добрата в България и участва в международно състезание в Брюксел. А световни организации като ООН вече проявяват интерес да подпомогнат бъдещите разработки на младежите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България