Принуждават осиновителите да се разкрият пред детето (обзор)

Снимка: Архив

„Осиновителите информират осиновения за осиновяването на възможно най-ниска възраст, по подходящ начин и в зависимост от индивидуалните му особености.“ Това е записано в промените на Семейния кодекс, които бяха представени от министрите на правосъдието и на социалната политика Екатерина Захариева и Зорница Русинова.

Според Захариева по-безболезнено било родителите сами да признаят, за да не се появи някой "доброжелател" точно в тийнейджърска възраст, който да сюрпризира детето с разкритието, че е взето. В закона не е записано нито какво се разбира под „възможно най-ниска възраст“, нито са предвидени санкции за семейства, които решат да не съобщят истината на хлапетата си.

Промените предвиждат тайната на осиновяването да пада по строго разписан регламент, когато има здравословни причини за това. „Биологичните родители трябвало да бъдат спокойни, защото без тяхно съгласие няма да бъде разкривана тайната на осиновяването. За целта ще има сформиран Съвет по разкриване тайната на осиновяването в правосъдното министерство“, увери Захариева.

Остава възможността отказите за разкриване на произход да се обжалват по съдебен път. В новите текстове е записано, че възрастовата разлика между осиновителите и детето не може да надвишава 50 години, а долната граница трябва да е над 15 години. Отпада възможността да се разсиновява дете.

С промените за първи път ще се даде възможност родителските права да се упражняват и от двамата родители при развод. Предвижда се и затягане на процедурата по припознаване - социалните ще могат да се намесват по-рано и да спират припознаване на дете, когато двойката е без брак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България