Принцесата бунтарка Басма бинт Сауд е жива

Най-малката дъщеря от 115-те деца на покойния саудитски крал Сауд изчезна от седем месеца

Стана известна печалната съдба на 55-годишната саудитска принцеса-бунтарка Басма бинт Сауд, която изчезна преди седем месеца. През декември 2018 г. тя получи разрешение да излети за Швейцария, където да се лекува, заедно с една от дъщерите си, но през март тази година самолетът й така и не напусна пределите на страната. Оттогава не се знаеше нищо за принцесата, която в никакъв случай не може да бъде наречена покорна и безсловесна жена от Изтока.

Блестящо образование

Басма бинт Сауд бин Абдул Азис Ал Сауд е дете на покойния саудитски крал Сауд, управлявал страната от 1953 до 1964 г., и като такава стои много високо в кралската йерархия.

Тя е получила блестящо образование - завършила е девическо училище в Лондон, учила е няколко години в Швейцария и има магистратура по социална икономика и политология.

След развода със съпруга си през 2007 г. не се затваря вкъщи с петте си деца, а открива в себе си предприемаческа жилка. Отваря верига ресторанти, а после се заема с медиен бизнес и основава компанията Media Ecco. Почти никога не носи традиционните арабски женски дрехи, а се облича по европейски. Главата си покрива с тънък шал, под който се вижда косата й.

Тази енергична жена наричат

„Опра Уинфри на Близкия изток“

Басма не се бои открито да критикува положението в страната и да апелира за конституционни реформи и хуманитарни каузи в Саудитска Арабия и региона, за което пише в блога си и говори пред различни световни медии. Затова мнозина подозират, че тайнственото й изчезване се дължи на твърдите й позиции.

Източник на „Дойче веле“ твърди, че принцесата и една от дъщерите й са били арестувани и се намират под домашен арест. Разследват се за опит зя бягство от страната под предлог, че Басма иска да се лекува в Швейцария, макар че официално обвинение срещу тях няма. В момента принцесата се намира под строга охрана. Следи се всяка нейна стъпка, затова тя не може дори да съобщи за бедственото си положение.

Американският адвокат Леонард Бенет, който е уредил пътуването й, бие тревога два месеца след несъстоялия се полет: „Тя просто изчезна и никой не знае къде е. Страхувахме се от най-лошото“. Той все пак не е преустановил опитите за контакт и е успял да поговори с нея по телефона. Убедил се е, че е жива, но по думите му гласът й звучал „като на заложница“.

Източникът на „Дойче веле“, който е близък до Басма, е съобщил, че в началото наистина е имало разследване дали принцесата не е искала да избяга от страната, но било установено, че това не е вярно. Въпреки това тя продължава да бъде задържана. Той предполага, че арестът не е по политически причини и че вероятно не е извършен със знанието на управляващата кралска династия. Според друг източник обаче за него би трябвало да знае престолонаследникът принц Мохамед бин Салман. Дали пък той не е решил да затвори устата на принцесата бунтарка, критикуваща управляващия режим?

Гласът на справедливостта

Басма започва да пише за саудитските медии през 2006 година. По-късно се захваща с бизнес и успоредно с това се превръща в публичен глас за повече реформи в страната - кауза, на която властите в Саудитска Арабия не винаги гледат с добро око.

След развода си принцесата се премества в Лондон, където привлича силно медийно внимание. Сред основните теми, по които говори, са корупцията и несправедливото разпределение на благата в региона, от който идва. Принцеса Басма се застъпва и за конституционни реформи, които биха ограничили правомощията на саудитската религиозна полиция и биха дали повече права на жените. През 2012 година тя изрази пред Би Би Си съжалението си, че Саудитска Арабия не осъществява идеята за конституционна монархия, разделяща властта между краля и премиера, каквато беше волята на покойния й баща крал Сауд. В интервю за „Индипендънт" през същата година принцеса Басма се оплака, че нейните критики се посрещат с неодобрение в Саудитска Арабия, напомня „Дойче веле“.

През 2016 година Басма закрива някои от лондонските си компании и се връща в Саудитска Арабия. А през 2018-а прехвърля останалата част от бизнеса на една от дъщерите си. Макар да твърди, че не е под натиск, от началото на 2018 година принцесата на практика преустановява публичните си изяви.

Още версии

Има и други възможни обяснения за изчезването на принцесата: семеен спор, свързан със синовете й. Миналата година саудитските медии съобщиха, че нейните синове са били замесени в нападение срещу полицай, след което били задържани без обвинение в очакване на разследването. Възможно е именно този сюжет да е задържал принцесата в страната. Според неин бизнес партньор, принцеса Басма е успяла да се пребори за освобождаването на синовете си.

Мадауи ал Рашид, експертка за Саудитска Арабия в Лондонското училище по икономика, изказва пред „Дойче веле“ и следното предположение: че принцеса Басма може да е замесена в семеен спор за наследство или за попечителството над децата й. Ал Рашид обяснява, че по принцип членовете на кралското семейство могат да пътуват в чужбина само със специално разрешение, а за принцесите важи цял пакет от предпазни мерки. "Защото се тревожат за тяхната чест", обяснява експертката. Според нея е малко вероятно член на кралското семейство да бъде задържан без знанието на управниците.

Като най-малка дъщеря сред общо 115-те деца на покойния крал Сауд, принцеса Басма принадлежи към един клон на семейството, който навремето е бил смятан за потенциална алтернатива на сегашната власт в лицето на крал Салман и неговия син. Това може да е възможно обяснение за съществуваща вътрешносемейна вражда. Днес кралското семейство се състои от около 14 000 души, като различните разклонения често се борят помежду си за власт и влияние.

Вън от златната клетка

И други арабски принцеси се опитват да излетят от златните си клетки. Светът научи за принцеса Хая, една от съпругите на дубайския владетел Мохамед бин Рашид ал Мактум, която успя да стигне до Великобритания и потърси убежище в Германия. Тя е дъщеря на починалия през 1999 г. крал на Йордания Хюсеин и полусестра на сегашния йордански крал Абдула II. През 2004 г. се омъжва за емира на Дубай. Принцесата е следвала в Оксфорд, където завършва политология, философия и икономика. Освен това е голяма любителка на спорта. През 2000 г. представи Йордания на Олимпийските игри в Сидни в дисциплината конна езда.

Преди нея Шамса, дъщеря на шейх Мактум, избяга през август 2000 г. в Англия. Само няколко седмици по-късно обаче тя бе отвлечена в Кеймбридж и насила върната в Дубай, където прекара осем години в затвора.

През март миналата година опит за бягство предприе и другата дъщеря на Мактум -Латифа. Младата жена е доверила съдбата си на американски бизнесмен от френски произход, който е трябвало да я откара с яхтата си до Индия. Но малко преди да достигнат индийския бряг яхтата е спряна от бреговата охрана. Предполага се, че това е станало по настояване на шейха. Говори се, че принцесите са изтезавани и дрогирани принудително.

През октомври две саудитски принцеси – Рагхад и Сара бинт Абдулла бин Сауд Ал-Сауд, които са правнучки на египетската кралица Назли Сабри, втора съпруга на крал Фуад I, и племеннички на бившата кралица на Иран, съпругата на шах Реза Пахлави – Фавзи Фуад, се снимаха на корицата и във фотосесия за ексклузивно бижутерийно приложение на арабската версия на списание „Вог“. Изключително рядко жени от кралските династии от Изтока публикуват свои фотоси. Дори съобщения за годежи и сватби се илюстрират с техни детски снимки.

Рагхад и Сара са без традиционното облекло абая и нямат дори забрадки на главите. Причината е, че специалното издание е предназначено за откриване на изложба на бижута в Дубай, където ще бъдат показани 57 ювелирни изделия от колекцията на саудитското кралско семейство. Затова и за фотосесията са поканени такива височайши наследнички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл